Påsklamm i gott sällskap

8 april, 2022
skogtillbord-påsklamm-april22

Påsklamm – som kan vara en stek eller varför inte en sallad!? Känn doften av timjan, rosmarin, vitlök och brynt smör. Välkommen in i köket!

Lamm till påsk. En tradition från sydliga breddgrader som hittat hit. I år byter jag den stora steken mot lammytterfilé. Tunna skivor i en sallad blir en lätt rätt som kommer med gott sällskap. Lite lättsammare och vårigare trots att ingredienserna är förra årets skörd. De som fortfarande är i säsong innan primörerna anländer.

Lammytterfilé är snabblagat och i en sallad behövs inga stora mängder. Vanligen räknar man med 150 gram kött per person, men i en sallad är 75 – 100 gram tillräckligt. Snabbt går det också.

Jag vill ha en innertemperatur på 58 grader, då är köttet medium. Vill du ha det riktigt genomstekt räkna med 65 grader och önskar du det rare kan du gå ner till 54. Mitt tips är att ge filéerna riktigt fin stekyta i panna och sedan sätta in det i ugnen på 100 grader. Med spetsen av en stektermometer i filéns tjockaste del kan inget gå fel. Låt det sedan vila innan det skärs i skivor. Det gör ingenting om köttet svalnar.

Några tips innan vi drar igång. På salladsfatet finns små stekta lökar. Det kan absolut göras i ugn, men vill du ha extra finish på dem så har jag tips i inlägget här.

Och nu lagar vi mat.

Påsklamm – i gott sällskap

4 personer

  • 400 g lammytterfilé
  • salt
  • svartpeppar

Grönsaker

  • 3 medelstora rödbetor
  • 8 små steklökar

Getostkräm

  • 150 g chèvreost
  • 2 dl crème fraiche

Brynt smör med örter och brödsmulor

  • 1 rejäl skiva surdegsbröd
  • timjan
  • rosmarin
  • persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 30 g smör

Till fatet

  • sallatsblad, gärna blandade sorter och småblad
  • fint hackade eller plockade färska örter, exempelvis rosmarin, timjan, krasse, gräslök
  1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra lammfilén. Stek till fin färg i panna. Lägg in i ugnen. Håll koll på innertemperaturen 57 – 58 grader för medium. Ta ut och låt vila.
  2. Höj ugnstempen till 225 grader. Skala rödbetorna och skär dem i skivor eller tunna klyftor. Skala och halvera lökarna. Vänd var för sig i olja och salt. Sätt in i ugnen. Räkna med att det tar cirka 20 minuter tills de fått fin färg och är mjuka i mitten.
  3. Mixa getost och créme fraiche till en helt slät kräm.
  4. Lägg upp ett vackert fat med sallatsblad, rödbetor, lök, och köttet tunt skivat.
  5. Mixa brödet som ska med det brynta smöret. Finhacka örterna och riv vitlöken. Bryn smöret och var noga med att vispa hela tiden så att det inte bränner. När det börjar skifta färg ska det genast tas från värmen. Lägg i brödsmulor, örter och vitlök. Skeda ut över köttet. Strö gärna över ännu en omgång örter.

Servera salladen med chèvrekrämen och kraschad potatis. Recept på den finns vid länken här.

Det här är en alldeles perfekt festmiddag för någon av påskdagarna.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Påskbordets desserter
Bacon som krydda