Ostpaj – bufféfavoriten alla kategorier

2 juni, 2018
skogtillbord-ostpaj-juni18

Varför överge ett vinnande koncept? Vi letar nytt och nytt när det finns saker som står sig. Som älskas av alla och som är enkla att göra. Låt oss vända blickarna mot en given vinnare och göra den igen. Och igen! Ostpaj, en favorit i repris! Välkommen in i köket!

Vi är mästare på hårdost. En ostnation med en hel lång rad smakrika ostar som är mycket mer än bara pålägg. Med en eller ett par varianter på lut i kylen finns grund- och smakingrediensen till många rätter.

Jag hyvlar över omeletter och skär till upp till sallader och river i färssmeten. Och så är det pajerna. Den enklaste varianten som verkligen passar både till vardag och fest. Särskilt bra på en buffé eftersom alla gillar den. Älskade ostpaj, verkligen en rätt att lita på.

Det är festernas och bufféernas tid. Hela sommaren fortsätter kalasandet över midsommar och augustikräftor. Gästerna är många och av många sorter. En ostpaj passar de flesta. Den är enkel att göra, kan förberedas helt eller delvis och funkar att spara flera dagar i kyl om det blir rester.

skogtillbord-ostpaj-juni18
Varför förkasta ett vinnande koncept? Ostpaj är den perfekta rätten på varje buffé. Ungarna älskar den precis som en växande skara vegetarianer och alla andra också. Succé på buffén helt enkelt!

Dessutom passar den det mesta. Plocka tallriken full med ostpaj och annat från buffén, till exempel ett berg grönsallat. Lite från den vackert gröna potatissalladen, ett par kalvfärsbiffar och en sked god bönsallad (Kommer som nästa blogginlägg!)

Ofta gör vi den på Västerbottensost vilket är alldeles fantastiskt gott, men testa också med andra smakrika ostar som prästost, herrgård eller cheddar.

Den här omgången räcker till en stor paj eller 6 – 8 små. Det kan vara bra att veta att grunden för fyllningen är en äggstanning som funkar så att 1 dl vätska passar perfekt till 1 ägg.

Pajdegen kan du göra i förväg och frysa som den är, man kan också klä formarna helt färdiga och låta dem vänta så i frysen. Praktiskt att slippa själva bakmomentet på festdagen.

Ostpaj – en bufféfavorit

Pajdeg

  • 150 g kallt smör i tärningar
  • 3 dl vetemjöl
  • lite salt
  • ½ msk iskallt vatten

Fyllning

  • 3 dl grädde eller crème fraiche
  • 3 ägg
  • 200 g riven ost, västerbottens-, präst- eller annan hårdost

Gör såhär

  1. Pajdeg ska arbetas ihop så snabbt som möjligt. Använd gärna en matberedare. Lägg i alla ingredienserna och kör ihop degen. Det tar bara några sekunder. Slå in och låt vila minst en halvtimme i kyl.
  2. Kavla ut degen och klä en stor eller flera mindre formar. Använd gärna formar med avtagbar kant. Nagga botten med en gaffel. I det här läget kan pajdegen frysas för att tas fram vid senare tillfälle.
  3. Jag brukar frysa pajbotten en stund även om den ska tillagas omgående. Sätt ugnen på 200 grader och frys formarna 10-15 minuter innan de åker in i ugnen för att förgräddas. Den korta frystiden gör att kanterna inte faller ihop under den första gräddningen. Grädda till fin färg cirka 10 min.
  4. Vispa ihop grädde, crème fraiche eller en blandning av de två med äggen. Lägg osten i det förgräddade pajskalet, fyll på med äggstanningen och grädda ungefär 25 minuter. Håll koll på ytan så att den inte bränns.
  5. Gör du små pajer så räcker det att grädda dem runt 15 min.

 

Pajen kan naturligtvis serveras utanför buffébordet.  Lägg till en grön sallad och en klick tjock yoghurt med lite gräslök. Med en ostpaj på bordet kan man känna sig lugn i vilka sammanhang som helst . Den passar verkligen de allra flesta. Allt gott! Hälsar Kat : )

Spickeskinka - lufttorkat på svenska
Potatissallad för buffé och grill