Spickeskinka – lufttorkat på svenska

5 juni, 2018
skogtillbord-spickeskinka-juni18

Vi vänder oss utåt för att prova och smaka på världen. Vidsynta, orädda och pigga på att testa nytt. Men vad är egentligen en smaknyhet? Säger jag prosciutto så vet alla vad jag menar, men spickeskinka är det bekant? Välkommen in i köket!

Har vi tappat den? Känslan och stoltheten för egna mattraditioner och för mathantverket som finns runt hörnet? Jag ser till exempel fantastiska charkprodukter från hemmaplan, men var är de i vardagen?

Vi har tagit till oss och sålts in på det sydeuropeiska och tunna skivor av prosciutto, parma-, iberico- och serranoskinka är självklart. Vi är så förförda av smart marknadsföring och inspirerande matreportage att vi glömt att annat finns, att det finns en tradition och en tillverkning av lufttorkat härhemma.

skogtillbord-spickeskinka-juni18
Spickeskinka är en av våra inhemska varianter av lufttorkad skinka. Varför alltid vända blickarna utåt när det finns så många fantastiskt fina produkter runt knuten?
skogtillbord-spickeskinka-juni18
Olivolja, parmaskinka och parmesanost. Vi är internationella i våra matval på gott och ont. Fantastiska produkter och duktiga producenter försvinner i bruset utifrån. Upptäck det närproducerade och testa kallpressad rapsolja och vansinnigt god spickeskinka.

SM i chark är en årlig tävling och lufttorkat är en av klasserna man gör upp i. Vi kan! Och det finns många skäl, förutom hög smakkvalitet, att leta upp och främja svensk chark. Ett av dem heter antibiotoka.

Medicinering i djurhållning är ett stort problem, dels för att det är ett tecken på att djurens förhållanden inte är tillräckligt bra och dels för att det finns förväntade konsekvenser av antibiotikaanvändning som skrämmer.

Värst i den europeiska ligan för användning är bland andra Spanien och Italien. Bland de mest  ansvarstagande hittar vi Sverige. Är du intresserad så lyssna gärna på programmet Meny i P1. Avsnittet ”Kött och antibiotika – så här funkar det”.

Mitt tips är att göra en upptäcksfärd bland svenska charksmaker. Och när det är dags att bjuda på lufttorkat nästa gång varför inte satsa på en svensk klassiker, spickeskinka. Först lätt kallrökt och sedan lufttorkad i månader. Så Gott! Klart att vi ska känna spickeskinkan minst lika bra som den från parma.

Ett hett tips såhär i bufféernas månad är att ställa fram en vacker uppläggning blandad chark. Gör en svensk variant som kan bli en riktig snackis runt bordet.

Chansen att hitta bra produkter ökar om man vet var de finns. Enklaste sättet är att ladda ner gratisappen Mathantverk. Bakom appen står Eldrimner som är ett nationellt resurscent för mathantverkare i norden.

Matolja är en annan produkt vi gärna plockar in utifrån samtidigt som den fantastiskt fina som görs härhemma hamnar lite i skymundan. Mer om det i inlägget ”Kallpressad rapsolja – flytande guld”. Allt gott! Hälsar Kat : )

Grillsommar - biffmacka med bearnaisesås
Ostpaj - bufféfavoriten alla kategorier