Paj med vaniljkräm och bär

18 augusti, 2021
Kategori:
skogtillbord-paj-vaniljkräm-bär-aug21

Paj med vaniljkräm och bär – så utomordentligt gott, enkelt och förberett i god tid. Välkommen in i köket!

Jaja, vi har mycket av sommaren bakom oss. Stimmiga skolbarn är igång, bussarna är fulla, vi köar till badrummet på mornarna, men visst finns det fortfarande sommar kvar att krama ur.

Om inte regnet öser över oss kan det bli en utemiddag till helgen. En kräftmacka, något grillat och en dessert som jag inte tänker ägna en tanke åt efter det att de första momenten är klara.

Jag gör ett pajskal, fixar vaniljkräm, ser till att det finns bär och lutar mig sedan tillbaka. Någon annan får ta över. Gillar skarp idén med ett tomt, sprött pajskal som fylls med något kallt. Skulle kunna vara vispad pannacotta eller som här en vaniljkräm.

Hemligheten med ett sprött pajskal är kyla. Mixa snabbt ihop och låt vila i kyl. Svårare är det inte.

Och nej, kanterna behöver inte alls sjunka ihop. Använd en form som leder värme riktigt bra. Jag kör med en springform av plåt. Klä formen med deg och ställ den sedan i frysen 20 minuter innan den åker in i ugnen. Då stannar kanten där den ska.

Paj med vaniljkräm

  • 150 g smör, tärnat, kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 msk kallt vatten

Vaniljkräm

  • se receptlänken nedan

Fyllning

  • färska bär
  • florsocker

Gör såhär

  1. Lägg alla ingredienserna i en matberedare. Kör ihop till en degboll. Det tar bara några sekunder.
  2. Täck och ställ in i kyl, minst en halvtimma, gärna längre.
  3. Kavla ut degen. Klä en springform, nagga skalet i botten med en gaffel och frys sedan formen i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader utan varmluft. Sätt in pajskalet och grädda det till fin färg 10 – 15 minuter.
  5. Ta ut och låt det vila i väntan på vaniljkräm och bär.

Receptet till vaniljkrämen hittar du vid länken här. När det sedan är dags att äta fylls pajen med krämen. Lägg på bär och pudra med florsocker. Klart.

Vill du jobba lite mer på temat paj, bär och vaniljkräm så kan du kika på inlägget med blåbärspaj ”all inclusive”. Allt gott! Hälsar Kat : )

Potatissallad till sensommargrill
Pinocchiotårta med blåbär - efter kräftorna