Påsksallad med senapssting

29 mars, 2021
skogtillbor-påsksallad-mars21

Påsksallad med senapssting. Potatis, ägg, grönt och vårigt. Påskveckan är här. Välkommen in i köket!

Tidiga våren är en brytningstid. Det gamla ska rensas ut samtidigt som nytt, fräscht är på ingång. Förra årets potatis får ett lyft i mötet med gröna skott och supertidiga primörer.

Jag gör en matig sallad med potatis och ägg i grunden. En påsksallad som är prinskorvens och den varmrökta laxens bästa vän. Jag lovar.

Här finns en särskild ingrediens som i det här sammanhanget får spela ett par helt nya roller.

Jag plockar fram en påse senapsfrö. Den hör ihop med de stora helgerna och med sillen. Men nu ska de små gula fröna få en särskild och ny uppgift. Jag ska odla upp en omgång senapsskott och jag ska pickla ett gäng. Båda varianterna blir perfekta i min potatis- och äggsallad.

De små skotten behöver några dagar så det är hög tid. Lägg ett tunt lager jord på ett fat eller liknade, strö fröna tätt över ytan, vattna och täck med en aning jord. Ställ varmt, ljust och håll fuktigt, inte blött.

Snart har du en matta av gröna skott. Liknar smörgåskrasse, men har en mörkare grön färg, är kraftigare och smakar mer.

Den andra varianten är picklade senapsfrön. De blir inte alls så starka som man kan tro. Ger bara ett trevligt sting utan att man behöver dra efter andan. Jag kokar upp 4 msk vatten, 4 msk äppelcidervinäger, 1 ½ msk socker och 3 msk gult senapsfrö. Det hela småputtrar i 40 minuter och passar sedan att servera till allt där senap funkar.

Och nu till en av påskens sallader.

Påsksallad med senapssting

4 personer

  • 800 g fast potatis
  • rädisor, en knippa
  • 125 g gröna ärtor
  • 1 knippa gräslök
  • 65 g machesallat, 1 liten påse
  • 75 g ärtskott

Dressing

  • 25 g ärtskott
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 – 3/4 dl riven, lagrad ost
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 4 kokta ägg
  • 2 msk picklade senapsfrön
  • skott av senapsfrö

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen och skär i kvartar. Lägg på en plåt, ringla över lite olja och salta innan potatisen ställs i ugnen. Rosta tills den är mjuk och fått fin färg i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna något.
  2. Skiva rädisorna supertunt, gärna på en mandolin. Tina frysta ärtor några sekunder i kokande saltat vatten. Häll av. Skär gräslöken fint.
  3. Lägg upp sallaten på ett fat. Fördela potatisen över fatet. Lägg på ärtor, rädisor, gräslök och ärtskott.
  4. Mixa ärtskott, olja och vinäger till dressingen. Rör i osten och ringla dressingen över salladen. Lägg på äggen i halvor och skeda ut de picklade senapsfröna. Strö till sist över rikligt med gröna senapsskott.

Vill du kika på fler sallader som har en given plats på påskbordet så föreslår jag den med matjessill som du hittar i inlägget här. Eller den som avslutas med en hack inspirerat av smakerna i en hovmästarsås. Du hittar den vid länken här.

Allt gott hälsar! Kat : )

Post-påsk-sallad, en resträddare
Skottshot - energikick i snöglopp