Pestobröd – flätad skönhet

13 maj, 2021
Kategori:
skogtillbord-pestobröd-flätat-maj21

Pestobröd – doftande, saftigt och så, så vackert. Dessutom enklare än det ser ut. Välkommen in i köket!

Det här är ett bröd som står på egna ben. Bara att bryta en bit och äta exempelvis till något lufttorkat, charkartat. Lägg till en god ost, oliver och en tomatsallad. Och se där har du en helkvälls underbart småplock att ägna dig åt.

Eller varför inte som en start på en grillhappening. En sån som tar tid på sig och kräver något att ta för sig av innan det är dags.

Det här brödet har lånat en idé från ett judiskt bakverk. Babka, en underbar söt historia på chokladtema. Den gräddas oftast i form, men jag lät mitt bröd får frihet att bre ut sig.

skogtillbord-pestobröd-flätat-maj21
Pestobröd ser svårt ut, men inte alls. Kavla ut degen och bred på ett lager pesto. Sedan rullas degplattan som vid ett kanelbullebak. Dela rullen på längden, vänd snittytorna uppåt och fläta löst.

Jag vet att många, också jag, gärna vill ha det exakt i baksammanhang. Bakat är lite knepigare än annan matlagning. Därför tar jag tempen på mitt bröd. Det där med ugnstider är osäkert. Olika ugnar, olika tjocklek på brödflätan, olika starttemperaturer…, ja, mycket kan skilja.

Mitt tips är att sätta spetsen av en ugnstermometer mitt i brödet och sedan invänta 96 grader. Då tas brödet ur ugnen och tempen stiger ytterligare någon grad. Perfekt!

Ett annat tips är att göra det sista flätmomentet när degen ligger på plåten där den ska gräddas. Det är svårt att flytta den efter att den är fylld, delad och flätad.

Och viktigt! Det tar lite tid eftersom jag vill ha en deg som jäst länge. Lika bra att sätta igång.

Pestobröd

 • 25 g jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 1 msk honung
 • 1 msk olivolja
 • 2 tsk salt
 • 11 dl vetemjöl special
 • 1 – 1 ½ dl pesto, recept på egen i länk nedan

Gör såhär

 1. Smula jästen i en bunke. Häll på vatten och blanda så att den löser sig.
 2. Tillsätt honung, olja och salt. Häll på ett par dl mjöl och rör eller kör i beredare tills allt är blandat. Tillsätt resten av mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Täck och ställ att jäsa i kyl minst sex timmar, gärna åtta.
 3. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel ungefär stor som ett bakplåtspapper. Bred på peston och rulla ihop degen som en rulltårta.
 4. Lägg rullen på plåten där brödet ska gräddas. Dela rullen mitt itu på längden. Vänd snittytorna uppåt och fläta ihop bitarna löst. Sätt in plåten i ugnen och grädda 15 minuter innan du sätter i spetsen av en ugnstermometer mitt i brödet. Grädda brödet till termometern visar på 96 grader.

Vill du göra pesto själv så finns det ett recept vid länken här. Där använder jag pinjenötter men kan tipsa om cashewnötter som funkar nästan ännu bättre. Har du tillgång till ramslök så kan jag rekommendera att göra pesto på den. Recept i länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Hollandaise i blixtfart
Nu sår jag gurkväxter!