Nu sår jag gurkväxter!

10 maj, 2021
skogtillbord-gurkväxter-maj21

Gurkväxter – växer alldeles för fort för sitt eget bästa. Och för mitt. I alla fall när jag är snabb och sår för tidigt. Men nu är det dags!

De är liksom en kombination av kraftfulla och mycket känsliga. Inomhus blir de omfångsrika, gängliga och svåra att hantera. Dessutom ofta angripna av små ettriga trips. Nej, det gäller att hålla i sig och vänta tills vädret börjar likna senvår. Som idag!

Gurkväxter är en stor familj som förutom gurka bjuder på squash, pumpor och meloner. Och melon! Den som kan måste testa. Vilken skörd förra året bjöd på. Sommaren började dystert med att melonerna blommade fint för att sedan tappa alla de små fruktämnena. Sedan hände något. Näten som plantorna klättrade på fylldes av små svävande melon-ufon och skörden blev enorm.

Små vattenmeloner, röda och gula och den underbara ´Cantalupo di Charentais´. Doften som mötte när växthusdörren öppnades på mornarna var magisk. Och smaken! Söt, aromatisk och alldeles underbar. Vi åt dem med lufttorkad chark, till ost, i sallader, i en bärskålar, i smoothies och på stående fot direkt i växthuset. Jag gör definitivt ett försök med den i år igen.

Gurka kör jag i fyra varianter: en liten oprövad cocktailgurka, en mellanstor, ´Passandra´ ,och en underbar taggig jätte, ´Xin Tai´. Smaken är liksom sinnebilden av gurka. Den är så god! En liten frilandsgurka för inläggning blir det också ´Verte Petit de Paris´.

Den som odlar flera sorters gurka behöver lite koll på om de är partenokarpa, det vill säga feminina, eller inte. De feminina bildar frukt utan befruktning och kan bli missbildade om det finns andra sorter med hanblommor intill. Skilj de två varianterna och sätt på olika platser.

Ett råd är att köpa allt frö till gurkväxter. I alla fall om du odlat flera sorter i samma trädgård. De korsbefruktar sig och man vet inte riktigt vad eget utsäde visar sig vara. Kan bli bra, men ofta inte.

Ett är säkert; jag har aldrig köpt en gurka som varit smakmässigt i närheten av dem jag odlar själv. Och gurkor är generösa, bara en enda planta kan ge stora skördar också i rejäl kruka på en balkong. Bara gör det! Allt gott! Hälsar Kat : )

Pestobröd - flätad skönhet
Salladsskörd från naturskafferiet