Picklade rädisor – laxens smakkompis

4 maj, 2023
skogtillbord-rädisor-picklade-maj23

Picklade rädisor – en extra dimension till vårens första primörer. Passar allt vårlätt och är särskilt gott till lax. Välkommen in i köket!

Min allra bästa rädisstund är den direkt i odlingen. När rädisorna nästan skjuter sig själva ur jorden och man anar den röda toppen under blasten. Drar upp en, sköljer under slangen och äter genast. Just där är de som bäst. Men vem odlar en rädisa?

Många blir det och det gäller att äta upp dem rätt snabbt innan de blir alltför starka och går i blom.

Tricket är att vattna ofta. Helst varje dag och att ha en plan för hur alla 100 som man råkade så ska få en värdig plats i maten. Jag picklar och tänker lax. Stekt, ugnsbakad och rökt. Alla varianterna passar rädisor.

Och till dig som missat att så några. Än är det tid, men vänta inte för länge. Sommarsådder är trassliga eftersom rädisorna gärna går i blom, men testa sorten ”De dix-huit jours”där namnet talar om att de är klara på 18 dagar. Vattna mycket och du har krispiga, milda rädisor på rekordtid.

skogtillbord-rädisor-picklade-maj23
Picklade rädisor ger en smakskjuts till krämig utflyktsmacka med rökt lax.

Picklade rädisor på laxmackan

2 personer

1 knippa rädisor

½ dl ättika 12 %

1 dl socker

1 ½ dl vatten

en nypa salt

100 g varmrökt lax

1 mindre baguette

2 hårdkokta ägg

½ knippa dill

½ knippa gräslök

½ – ¾ dl majonnäs, gärna hemgjord

gröna blad, ex. sallat eller spenat

  1. Skölj och skiva rädisorna tunt. Blanda ättika, socker, vatten och salt i en skål. Lägg i rädisskivorna.
  2. Dela laxen i mindre bitar med en gaffel.
  3. Halvera bröden på längden. Hacka äggen. Enkelt är att lägga dem i en äggskärare och skiva en gång för att sedan vända ägget på tvärsan och dela igen. Hack på ett ögonblick.
  4. Skär dill och gräslök fint.
  5. Låt rädisorna rinna av ordentligt i en sil innan du blandar alla ingredienserna med majonnäs.
  6. Slå in mackorna i papper till fasta paket och ge dig ut i världen. En perfekt utflyktsmacka!

Picklade rädisor är också ett underbart sällskap till citronbakad lax. Receptet hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Krämig laxpasta - Hallå försommar!
Steka fläskkotletter