Steka fläskkotletter

3 maj, 2023
skogtillbord-fläskkotlett-steka-april23

Steka fläskkotletter – vi älskar dem, men hur lyckas man att få en fin stekyta och samtidigt behålla dem saftiga? Jag vet! Välkommen in i köket!

Väldigt mager och mycket fet på en och samma gång. Där har du fläskkotletten. Själva muskeldelen innehåller bara ett par procent fett, men så har vi fettkappan.

Eftersom vår konsumtion av kött toppas av fläskkött och just kotlett är särskilt populärt kommer här en liten besserwisserskola.

Steka fläskkotletter

  • Låt fettet sitta kvar. Det håller kotletten saftig och fett är en ärlig köttdetalj. Det syns och är lätt att skära bort på tallriken. Sitter svålen kvar ska den skäras i ett rutmönster eller i alla fall snittas på några ställen före stekning. Det förhindrar att köttet kupar sig. Kniven måste vara sylvass och det är lättast att skära när köttet är kallt. Och glöm inte att ge svålsidan en egen fin stekyta även om den inte äts upp.
  • Benet kvar eller inte? Smakmässigt knappast någon skillnad tycker jag, men benet kan skydda köttet från att bli torrt.
  • Välj gärna lite tjockare kotletter om du kan. De blir garanterat saftigare.
  • Ta fram kotletterna en bra stund innan de ska tillagas. Kallt kött kyler pannan och du får ingen stekyta. Det ska rumstempereras.
  • Salta en stund före stekning, men låt din pepparkvarn vila till efter tillagningen. Peppar i het panna bränns.
  • Börja i panna, avsluta i ugn. För att få en fin stekyta ska rumstempererat, avtorkat kött läggas i het panna. Jag avvänder olja och avslutar med att klicka i smör för smaken. Ugnen väntar på 100 grader och där avslutar jag tillagningen långsamt och lugnt.
  • När är kotletten klar då? Olika meningar råder. Långt ut åt ena kanten finns det kockar som hävdar att 58 grader, eller ännu mindre, är fullt tillräckligt. Svenskt griskött är säkert och högre temp torkat ut det. Längst ut åt andra sidan finns Livsmedelsverket som menar att 70 grader eliminerar allt som skulle kunna vara skadligt. Dessvärre också köttkvaliteten. Kotletten blir torr. Punkt. Min perfekta temperatur ligger på 65 grader. Aningen rosa, men definitivt tillagad. Kontentan är: Skaffa en bra digital termometer och avgör själv.
  • Kotlettens bästa kryddning är, om ni frågar mig, riktigt fin stekyta, salt och peppar. Möjligen lägger jag ett par krossade vitlöksklyftor och en kvist timjan i pannan, men rubar, färdiga kryddblandningar och glaze får faktiskt vara.
  • Som vanligt ska köttet vila en stund innan det skärs upp, men sedan är det bara att hugga in.

Vill du grilla så funkar det bra att ge kotletten en stekyta direkt över glöden och sedan låta den vila sig klar på indirekt värme, på grillen, men utan glödbädd direkt under. Jag brukar köra den i grillpanna eller på häll i grillen. Det skyddar lite från värsta strålvärmen. Då får man både saftigt kött och smak av grill.

Till dagens fläskkotlett blir det potatissallad och receptet på den hittar du här.

Vill du veta mer om Maillardeffekten och vad stekytan gör för smaken så kan du kika på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Picklade rädisor - laxens smakkompis
Valborgsburgare BLT - klassiker som inte falnar