Valborgsburgare BLT – klassiker som inte falnar

28 april, 2023
skogtillbord-valborg-burgare-blt-april23

Valborgsburgare BLT – elden falnar och glöden är perfekt askgrå. Dags att värma de sköna-maj-frusna fingrarna runt en burgare. Välkommen in i köket!

Att låna receptidéer kan verkligen löna sig och säkrast är det att satsa på klassikerna. Beprövade och älskade under lång tid. Jag kommer fira in våren med smaker av en amerikansk BLT sandwich. Ni vet den med bacon, sallad och tomat. Inga konstigheter, kända smaker och goda grejer.

Min twist är att jag gör en baconmajonnäs istället för skivor av bacon som kan bli lite sega och svårtuggade om de får vänta det allra minsta mellan tillagning och servering.

Antingen steker du baconet knaprigt, finhackar det och blandar med majonnäs eller så gör du egen majonnäs efter receptet här och byter ut lite av oljan mot fettet som smälter när baconet steks. Hacka dessutom i de knapriga skivorna för maximal baconsmak. Du avgör.

Och inte behöver du vänta in valborgsmässoelden. Den här burgaren är perfekt till helgens grill och till hela lååånga sommaren : )

Valborgsburgare BLT

4 personer

700 g burgarfärs, välj en gjord på högrev och helst med hög fetthalt

salt

svartpeppar

Baconmajonnäs

5 skivor bacon, knaperstekt

2 dl majonnäs

Till servering

4 hamburgerbröd

senap

ketchup

2 dl romansallad strimlad

2 tomater i skivor

1 rödlök, tunt skivad

  1. Forma fyra jämna hamburgare av färsen. Salta och peppra.
  2. Hacka det knaperstekta baconet i riktigt små bitar. Blanda med majonnäsen. Gör du egen majonnäs kan lite av oljan ersättas med fettet som smälter när baconet steks, men se till att det håller samma temperatur som majonnäsens övriga ingredienser.
  3. Grilla burgarna till en innertemperatur på 65 (- 70) grader.
  4. Dela burgarbröden och lägg dem med insidan ner på grillen för en snabb rostning.
  5. Senap och ketchup på nedre brödhalvan innan det är dags för sallad och tomat. Lägg sedan på burgaren toppad med lökringar.
  6. Sist en rejäl klick av baconmajonnäsen på insidan av burgarbrödets lock innan det läggs på toppen.

Vill du grilla och testa en annan burgarvariant så finns en med chips och coleslaw vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Steka fläskkotletter
Syrad jordärtskocka