Syrad jordärtskocka

26 april, 2023
skogtillbord-jordärtskocka-syrad-april23

Syrad jordärtskocka – krispig som nyskördad kålrabbi med syra och behaglig sälta. Gott och vårskördat. Välkommen in i köket!

Vårens skörd. Den bästa. Jag tjatar, men jordärtskocka är absolut som bäst att plocka upp nu. Precis innan den vaknat och sätter fart med nya skott. Förra årets skymmande häck blir vårens primör.

Min sort heter Bianca och blommar vackert på ett par meter höga stänglar. Släkt med solrosen fast med mindre blommor. En bonus är att den är fin som snittblomma. I mina odlingar funkar jordärtskockorna som insynsskydd under sommaren sedan vilar knölarna tryggt i jorden under vintern. En och annan planta plockar jag upp, men mycket får stå tills nu.

I år har jag ett syrningsprojekt på gång. Ett som skiljer sig från dem med grönsaker som läggs på burkar i egen vätska till exempel surkål. Här tillsätter jag istället vatten och salt efter vägning och en liten räkneuppgift.

Mer salt i en syrning ger en krispigare slutprodukt, men samtidigt blir smaken syrligare. Jag håller mig på en salthalt som ligger mellan 1,5 – 2 procent av den totala vikten. Lite olika beroende på vad det är som ska syras och jag har liksom lärt mig hur smakerna förändras med salthalten. Du får prova dig fram.

När fasta grönsaker ska fermenteras i bitar ska både grönsaker och vatten vägas innan vikten multipliceras med 0,015 upp till 0,02 för att du ska få antal gram salt som ska tillsättas.

En digital våg gör jobbet enkelt. Jag sätter burken på vågen och nollställer den. Sedan åker råvaran i och kallt vatten fylls på. Där har du vikten som ska multipliceras. Metoden är praktisk eftersom man slipper problemet med ett recept där du har en exakt vikt på grönsaker och en burk som inte passar. Eller om du inte har så mycket av en råvara som receptet anger. Du kan ta det du har. Lätt som en plätt.

Förutom en bra våg kan jag rekommendera glasburkar med bygellås, inte skruvlock. Då slipper du besväret med att lufta burkarna. Ett bygellås tillåter att gaser och vätska pyser ut och du behöver inte bry dig.  Ställ ett fat under bara så att det inte läcker på bordet. Vill du läsa mer om att fermentera så finns ett inlägg om hela morötter här och ett om rivna rödbetor här.

Syrad jordärtskocka

liten burk (1/2 l)

  1. Jag skrubbade jordärtskockor noga (de kan skalas också)och skivade dem. Vägde burken och nollställde vågen. La ner de skivade skockorna och fyllde burken nästan ända upp med vatten. Vikten visade 705 gram.
  2. Så multiplicerade jag 705 med 0,015 och fick fram att mängden salt bör vara cirka 10,5 g.
  3. Saltet ner i burken och skaka. En liten tyngd på skockorna så att de håller sig under ytan och locket på. Nu ska burken stå i rumstemperatur två veckor och sedan i kyl ytterligare två.

Det här är ett premiärprojekt för mig. Jag har ätit syrad jordärtskocka förut, men inte testat själv. En gång fick jag den serverad i sallad, en gång på knäckemacka med majonnäs och en gång på hamburgare. Underbart gott alltihop. Jag väntar med spänning. Allt gott! Hälsar Kat : )

Valborgsburgare BLT - klassiker som inte falnar
Vårens gröna soppor