Vårens gröna soppor

24 april, 2023
skogtillbord-soppa-vårgrön-april23

Vårens gröna soppor – de allra första vilda primörernas triumf. Ramslöken och nässlan gör entré. Välkommen in i köket!

Det är 19 grader varmt eller någon minusgrad. April är inte att lita på, men vem bryr sig om man är en del i ett ramslöksfält eller en spirande nässla? Nä, inte alls faktiskt. Det här är ett par kämpar som villigt delar med sig av årets allra första klorofyll.

Båda är smakrika, men på helt olika sätt. Ramslöken har en distinkt frisk smak av gräs- och vitlök. Den kan ätas rå likaväl som tillagad. Gillar du pesto så missa inte en gjord på ramslök. Galet gott att blanda direkt ner i en tallrik ångande pasta. Recept har du här.

I varma rätter passar den i exempelvis fint skuren i äggröra och omelett, men här gäller kort tillagning annars tappar den både smak och färg. Soppa är däremot perfekt och mitt recept på ramslökssoppa har du här.

Brännässlor och ramslök. Efterlängtade och älskade som primörer innan nässlorna får ett helt annat rykte om sig.

Brännässlan är grön inte bara till sin uppenbarelse utan också smakmässigt. Illande grönt tillsammans med en tydlig ton av mineral. Ingenting kan riktigt jämföras.

Det här är en växt som gör sig bäst tillagad. Funkar fint i en pesto efter snabb förvällning och är god som snabbfräst. Paj är ett alternativ , men visst är det soppan som lockar flest ut i nässelbacken. Mitt receptförslag finns i inlägget här.

Kan de sparas undrar många. Svar ja och nja. Ramslöken kan frysas men förlorar en hel del färg om man inte som jag har tillgång till en vacuumpackare. Luftfritt behåller bladen sin bästa egenskaper. Ett alternativ för att ta tillvara smaken är att plocka och pickla knoppar av ramslöksblomma. Recept finns här.

Det måste sägas: ramslök får inte plockas överallt kolla innan du festar loss.

Nässlor kan absolut förvällas och frysas, men jag hoppar den biten. Nässelsoppa tillhör min vårmeny. Allt gott! Hälsar Kat : )

Syrad jordärtskocka
Rabarbercurd - en smörig en