Nässelsoppa med salsiccia

25 april, 2022
skogtillbord-nässelsoppa-salsiccia-april22

Nässelsoppa med salsiccia och ägg. En sopptallrik som bjuder in vårens första primör, brännässlan, att samsas med sina bästa smakkamrater. Välkommen in i köket!

Äta nässlor?! Ja, alla vet att man kan, men varför? För att det är den genuina smaken av tidig vår. För att känslan av den allra första skörden är magisk. Men mest för att det är så gott.

Nässlor har en tydlig smak av mineral. Och gräs. Och de ska få ta plats, men i rätt sällskap. Jag äter aldrig mat där smakerna måste dämpas, däremot är jag noga med kombinationerna.

Allt i tallriken ska ha en egen roll och samtidigt samarbeta. Till nässlor säger jag ägg. De gör ett fantastiskt smakarbete ihop. Dessutom gräslök som passande nog sticker upp samtidigt som nässlorna i ett annars tomt trädgårdsland. Och så har vi fänkål. Den milt lakritstonade brödkryddan.

Något med trivsam, mustig sälta är också fint till nässlor. Ofta kör jag på något lite rökt, bacon eller rökt lax, som för övrigt kan serveras på en knäckemacka vid sopptallrikens sida. Men idag går jag på ett annat spår. Jag skivar fänkålskryddad salscciakorv i soppan och japp, det blev en riktig smakfest.

Inga konstigheter med tillagningen, men såklart ska ägget kokas exakt 6 minuter efter första bubblan visar sig i kastrullen. Nässlorna ska mixas riktigt fint och gräslöken skäras i tunna, tunna ringar med en skarp kniv. Småsaker, men de gör verkligen skillnad.

Ett par ord också om själva skörden. Handskar på. Utan skydd kommer fingertopparna göra sig påminda resten av dagen. Plocka de finaste grönlila nässeltopparna och skölj noga. Längre och mer än du tror. Inga sandkorn i soppan!

I år lägger jag till en potatis till receptet. Den ger inte mycket smak, men bidrar med struktur som ger en fin konsistens.

Och nu blir det mat!

Nässelsoppa med salsiccia och ägg

4 personer

 • 4 ägg
 • 2 fänkålskryddade salcicciakorvar
 • 1 l nyplockade nässlor, blanda eventuellt med färsk spenat
 • 1 medelstor potatis
 • 1 gul lök
 • 5 – 6 dl grönsaksbuljong
 • 1 dl crèmefraiche eller grädde
 • salt
 • peppar
 • eventuellt lite krossat fänkålsfrö
 • färsk gräslök
 1. Koka äggen och stek korvarna.
 2. Skölj nässlorna mycket noga och plocka bort fjolårsgräs och småskräp som alltid följer med.
 3. Skala och tärna potatisen. Skala och skiva löken. Stek potatis och lök i en tjockbottnad kastrull. Håll ner värmen, det ska inte brynas hårt. Häll på drygt hälften av buljongen och låt småputtra tills potatisen är mjuk.
 4. Under tiden kokar du upp lätt saltat vatten i en kastrull och förväller nässlorna någon minut. Skölj genast i kallt vatten så behåller de sin fina färg.
 5. Rör ner crèmefraichen i potatiskoket och lägg i nässlorna. Koka upp och mixa sedan genast till en slät soppa. Späd med buljong tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar. Korven tillför fänkålssmak, men jag strödde i lite extra krossade fänkålsfrön.
 6. Servera soppan varm med ägghalvor, skivad korv och fint skuren gräslök.

Ett riktigt vårdagsprojekt. Nässlor passar till mycket och på vårmenyn står alltid en nässelpaj. Du hittar ett recept vid länken här. Nässelpesto är ett annat förslag som du hittar i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Ramslökens tid är här
Grillfestens godaste bröd