Ramslökens tid är här

27 april, 2022
skogtillbord-ramslök-april22

Ramslökens tid är här. En av årets mathöjdpunkter. Jag gör pesto, soppa och picklar en burk med de fina ännu inte utslagna knopparna. Välkommen in i köket!

Ingenting är grönare. En matta av friska, krispiga blad tar över det rostbruna täcket av bokens fjolårslöv. Det doftar vår, mull och gräsig vitlök.

Ramslök har en ren, kraftfull smak av ”grön vitlök”. Inte alls som vitlöksblast, mycket fräschare. Den är sin egen och eftersom den skördas tidigt är bladen saftspända och så mycket primör man bara kan önska.

Den som hittar vilda bestånd ska kontrollera platsens regler för plockning. Tillåten eller fridlyst. De skiljer sig på olika ställen och alternativet är att odla själv. Lökar finns att köpa i buntar på flera ställen bland annat hos Ramslök by Malena vid länken här. Och nej, jag är inte sponsrad.

I maten är ramslöken allra bäst precis nyskördad. En kort lycka. Mitt bästa tips för att spara smaken kräver utrustning. Jag har en vacuumpackare och lägger bladen buntvis i små påsar som maskinen suger luften ur och försluter innan de åker i frysen. Det funkar perfekt.

skogtillbord-ramslök-april22
Ramslökens tid – och vi frossar. Picklade knoppar på oxfilémacka, vitlöksdoftade pestogrön pasta, ramslökssalt och soppa. Länkar till recept nedan i inlägget.

Jag har provat andra varianter, men nja tycker bladen förlorar smak. Knopparna däremot är alldeles ljuvliga att pickla. En inläggning som jag använder som riktigt fin smaksättare. Som exempel kan du kika på min oxfilémacka i inlägget här. Och recept på själva pickelprocessen hittar du här.

Åh, höll på att glömma saltet. Gör inte samma misstag. Det här är ett riktigt fint sätt att bevara ramslökssmaken som örtsalt, och så enkelt.

Ramslökssalt

  • Jag tar lika delar salt och ramslöksblad. Det vill säga 100 g salt till 100 g ramslöksblad. Skölj inte bladen om de inte är direkt smutsiga. Mixa blad och salt i beredare till en grön, smulig massa. Bred ut luftigt på bakplåtspapper och ställ varmt och torrt. Rör om i saltet då och då. Det tar ett par tre dagar för det att torka. Den som vill ha snabba resultat kan torka i ugn på högst 50 grader med luckan på glänt.

Min favorit bland ramslöksrecepten är nog i alla fall peston. Blanda med ångande het pasta och njut. Bred på en bit bröd eller blanda med rostade potatisklyftor. Det finns inget slut på möjligheterna. Receptet har du vid länken här.

Eller mina vänner gör en milt ljusgrön lätt vitlöksdoftande soppa. Recept på den hittar du vid länken här.

Och nu, dags för skörd! Allt gott! Hälsar Kat : )

Valborg - grillkorv med rödbetssallad
Nässelsoppa med salsiccia