Valborg – grillkorv med rödbetssallad

29 april, 2022
skogtillbord-grillkorv-rödbetssallad-april22

Stilfull grillkorv – temat är: korv med bröd, grillat, i säsong, nordiskt, färgstarkt, men framför allt riktigt gott. Välkommen in i köket!

Eld och lågor. Skönsjungande körer och våryra. Valborgsmässoafton närmar sig och vi behöver något ätbart. Glöden finns ju där så det får bli något grillat.

Vissa år har jag ambitiöst långbakad karré i timmar. Jag har stått med stektermometer och mätt exakt innertemperatur i helstekt entrecote. Jag har lagat och lagat, men i år blir det grillkorv med bröd : ) Och lite extra finess på det.

Ett stilfullt tillägg av fjolårets skördar. Vad säger ni om en krämig rödbetssallad, rostad lök och ett pepparrotssting?

Det här kan bli enkelt eller mer arbetat. Vill du baka brödet själv så finns recept vid länken här. Forma degämnena till korvbröd istället för burgarvarianten.

skogtillbord-grillkorv-rödbetssallad-april22
Grillkorv med rödbetssallad och rostad lök kan göras extra gott från grunden med egen majonnäs och hemrostad lök. Recept i länkar nedan.

Valet av korv är obegränsat och det finns verkligen så mycket att välja på.  Jag satsar på en korv smaksatt med bacon och ost. Gott!

Rödbetssallad och rostad lök kan köpas färdigt, men prova att göra det själv. Lovar att det blir ännu så mycket bättre. Tar lite tid, kräver lite uppmärksamhet, men värt jobbet.

Så har vi pepparroten. Färsk, finriven är verkligen en smakkick. Och visste du att den delar aromer med senap? Växterna har ett släktband som visar sig i smaken trots att den ena äts som rot och den andra görs av fröna.

Men nu är det dags. Vi lagar mat!

Grillkorv med rödbetssallad

4 personer

 • 4 grillkorvar, välj bland sorterna i butiken
 • 4 korvbröd, gärna av briochetyp

Rödbetssallad

 • 200 g inlagda rödbetor
 • 1 litet äpple
 • 1 liten röd lök
 • ¾ – 1 dl majonnäs, recept vid länk nedan
 • ¾ – 1 dl crèmefraiche

salt

Toppning

 • färsk pepparrot riven
 • rostad lök, recept vid länk nedan
 • gräslök fint skuren
 1. Skär rödbetorna i riktigt små tärningar. Kärna ur äpplet och skala, eller behåll skalet på. Tärna det smått. Hacka löken mycket fint.
 2. Blanda rödbetor, äpple och lök med majonnäs och crèmefraiche. Smaka av med salt.
 3. Grilla eller stek korven, lägg i brödet och toppa med rödbetssallad, riven pepparrot och rostad lök. Strö över skuren gräslök för vårkänslan.

Vill du göra din rödbetssallad med egen majonnäs så har du ett recept vid länken här. Knappt 30 sekunder tar hela processen. Och känner du för att rosta din egen lök så har du recept i inlägget här.

Nu håller vi tummarna för en ljum och snöfri valborgskväll. Allt gott! Hälsar Kat : )

Nässelkavalkad för gourmeter
Ramslökens tid är här