Nässelkavalkad för gourmeter

4 maj, 2022
skogtillbord-nässelkavalkad-maj22

En nässelkavalkad för gourmeter – Ljuvlig primör, eller förkastligt ogräs? Prova min nässelsoppa, vårgrön gnocchi eller nässelpaj. Välkommen in i köket!

Det beror på månad. Nässlorna lämnar ilskna små brännande blåsor och jag rensar febrilt under sommarmånaderna, men inte än. Nu i början av säsongen sitter jag på huk vid dem. Plockar varsamt och lyssnar på koltrastarna. Än är nässlorna mina allra bästa vänner.

De är helt enkelt en unik primör. Smaken är alldeles egen. Och den är vild – ingenting som kan köpas över disk. De ska vara precis nyplockade, fortfarande med bladens undersida lite lilaskimrande. Då är de som allra bäst. Lova, missa inte det.

Alla de omtalade hälsofördelarna är en bonus. Men det är inte skälet att jag sitter här i nässelbeståndet. De är helt enkelt smakrika och mycket smakliga.

Gör ett test och ge den mindre älskade grödan en chans att visa upp sig som elegant gourmetspis, väl värd mödan. Här kommer mina tre förslag.

Nässelkavalkad

Soppa på nässlor är att ge sig själv en kickoff in i vårens innersta. Mitt recept för året har fått en smakkompis i den italienska korven salsiccia. Den har sältan och en liten fin kryddning av fänkål. En perfekt kombination. Receptet finns vid länken här.

Min riktigt vårgröna nässelpaj har fått ett täcke av fint skuren gräslök. Både nässlor och gräslök är tidiga, de tittar upp ur jorden samtidigt och passar smakmässigt mycket bra ihop. Så fint också med den illande gröna pajen. Recept finns här.

Gnocchi med frästa nässlor ser elegant ut. En riktig gourmettallrik med finstämd smak och jag älskar att ingredienserna i grunden är så enkla och robusta. Potatis, mjöl, ägg och brännässlor. Ni måste prova och se vad mycket det kan bli av så lite. Här finns receptet.

En annan vild favorit är ramslöken. Kika på inlägget här för tips och recept. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rabarberchutney till grillfesten
Valborg - grillkorv med rödbetssallad