Rabarbercurd – en smörig en

18 april, 2023
skogtillbord-rabarbercurd-april23

Rabarbercurd – en med mycket smör som lyfter fram rabarbersmaken och dämpar syran. På nybakad frukostfralla…! Välkommen in i köket!

Har den tittat upp än? Rabarbern, den modigaste av trädgårdens växter. Inte rädd för något tycks det. Min är definitivt på väg trots ett antal nätter med minusgrader. Och ja, den är först och får självklart all uppmärksamhet en vinnare förtjänar.

Jag har mina rabarbermåsten. Det blir en knäckig paj absolut. En kompott är given och i år kommer dessutom en premiär i form av curd. Testad och definitivt godkänd härhemma.

Slät och ljust röd från stjälkar av sorten Canada Red. Den som har en grönare sort kan förstärka färgen med några jordgubbar som också passar förträffligt smakmässigt.

Jag serverade curden på nybakade långjästa frallor tillsammans med naturell färskost. Missa inte det här!

Rabarbercurd

1 burk (cirka 2 ½ dl)

150 g rabarber, 2 – 3 stjälkar

eventuellt ett par jordgubbar för färgen

½ dl pressad citron

½ + 1 dl socker

3 äggulor

100 g smör

  1. Skiva rabarbern fint. Gör samma sak med jordgubbarna om du vill tillsätta ett par stycken för färgen.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft och ½ dl socker. Sjud rabarbern mjuk och ställ att svalna. Mixa helt slät.
  3. Vispa 1 dl socker och äggulor fluffigt. Blanda ner i en kastrull tillsammans med den mixade rabarbern. Värm över vattenbad eller på låg spisvärme. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Säkrast är att mäta temperaturen som ska hamna på 82 grader.
  4. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret i klickar. Häll upp i väl rengjord burk och låt svalna. Curden håller minst en vecka i kyl.
  5. Rabarbercurden passar fint tillsammans med färskost på nybakat bröd eller scones.

Nu lovar SMHI 17 – 18 grader varmt och sol några dagar.  Jag riktigt hör rabarbern ropa som i Elsa Beskows vårvisa : ”Ge plats jag vill opp, sa Rabarberknopp, han svällde av styrka, han glödde av hopp.”

Allt gott! Hälsar Kat : )

Vårens gröna soppor
Palsternackans toppform är nu