Palsternackans toppform är nu

12 april, 2023
skogtillbord-palsternacka-vårskörd-april22

Palsternackans toppform infinner sig i april. Precis nu skördar jag de allra finaste rötterna. Stora och söta efter en vinter i jorden. Välkommen in i köket!

Det kan inte sägas för många gånger: Flera av rotfrukterna tjänar på att stanna kvar i jorden över vintern. Smakerna blir så mycket bättre och spänsten finns kvar bara man tar dem innan nya gröna blad skjuter fart. Palsternackans plan är att blomma och ge frö, vår är att äta gott.

skogtillbord-palsternacka-vårskörd-april22
Vårskördade rotfrukter, rostade till perfekt karamelliserad yta, serverad med pesto på nässlor eller ramslök.

Mina favoriter är palsternacka, svartrot och jordärtskocka. Just palsternackan har en helt annan karaktär nu än den som skördas under hösten. De utvecklar en alldeles speciell sötma som kommer fram ytterligare när de ugnsrostas. Ytan karamelliseras till ett alldeles ljuvligt krisp. Vill du kika på recept så finns det i inlägget här.

Smaken visar sig också i en soppa. Det är palsternackans allra bästa sidor som visar sig nu under våren. Recept på soppa hittar du här.

Varje vår gör jag också en blandad rotfruktsplåt att stoppa in i ugnen. En vårhyllning med mina tre favoriter i sällskap med en pesto gjord på nässlor eller ramslök. Missa inte det!

Mina vårskördar sker samtidigt som jag sår inför nästa års skörd. Det är alltså nu fröna ska i jorden. Inget att vänta på. Och under vintern då? Här i Östergötland gör jag ingenting annat än att jag lämnar dem där de står. Ingen täckning alls och trots tjäle och många minusgrader återuppstår de som sina bästa jag.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Rabarbercurd - en smörig en
Odla egna salladsblad i alla färger