Odla egna salladsblad i alla färger

11 april, 2023
skogtillbord-salladsblad-april23

Odla egna salladsblad – för att smaken av gröna blad inte är den du kanske tror. Så mycket krispigare och sötare än du kunnat drömma om. Välkommen ut på lotten!

Kallt ska det vara. Salladsfrön gror inte om det blir för varmt. Jag vet dem som sår och förvarar sådden i kyl tills de tittar upp, men jag har lyckats utan kylförvaring. Tricket är jämn vattning och helst halvskugga. Varmaste och soligaste platsen kommer att lura salladen att blomma. Eller att i värsta fall inte ens gro.

Nej vi vill ha fina huvuden och såhär gör jag:

Odla egna salladsblad – en guide

  • Först har vi alla sorterna och det finns hundratals. Det gäller att välja och mitt tips är att ta flera sorter, minst fyra. Jag gillar olika färger och former, men jag har märkt att cossallad är min grej. De går liksom åt först. Små, lite toppiga fasta huvuden. Little gem är en sort många känner som favorit. Ljusgrönt, milt, snabbväxande och passar till allt. Intred är en mörkröd variant som växer på samma sätt. God! Det fläckiga huvudet på vänstra bilden ovan går under namnet Freckles.
  • Är du inte ägare av ett pluggbrätte kan jag rekommendera ett inköp. Det perfekta såsättet. Antalet pluggar varierar, men de är i regel många. Passar både små- och storodlare. Vill du inte ha så många plantor kan du blanda i brättet. Några med sallad, några med betor, några med dill och så vidare. Pluggarna trycker du sedan ut och planterar när de blivit små fina plantor. Bra att ge dem ett försprång mot sniglar och annat knytt.
  • Ungefär tre – fyra veckor efter sådd är det dags att plantera ut. Jag kör salladen i pallkrage. Lätt att hålla koll på och vattna regelbundet. Antal plantor i en krage varierar beroende på sort. Ofta blandar jag med dill som också försåtts i kluster i pluggbrätte. 7 – 10 frön i varje plugg så att det tittar upp en liten rugge perfekt att klippa av.
  •  Sedan är det dags att så igen…och igen. Med några veckors mellanrum hela sommaren för att inte alla salladshuvudena ska bli färdiga samtidigt. Samma gäller för övrigt dillen.
skogtillbord-salladsblad-april23
Salad Lyonnaise – i botten krispig, nyskördad sallad. Toppad med

Äntligen skördedags! Vill jag äta bladen i en grönsallad ska dem sköljas kallt, riktigt kallt och slungas. Inte en droppe vatten får bli kvar. Ät genast eller lägg luftigt i plastpåse placerad i kyl. Det ger garanterat krisp.

Och så har vi dressingen. En av mina favoriter hittar du recept på i inlägget här. Och vill du ha en sallad baserad på blad, men med en twist kan du kolla inlägget om Salad Lyonnaise vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Palsternackans toppform är nu
Sill, lax och lamm till påsk