Sallad Lyonnaise

9 maj, 2022
slogtillbord-sallad-lyonaise-maj22

Sallad Lyonnaise – enkel klassiker med en aning beska. Pocherat ägg, rökt fläsk, vinägrett och smörstekt bröd. Välkommen in i köket!

Det enkla, tänk att man alltid kommer tillbaka dit. Tallriken med ingredienser som var för sig är en sorts ”bara”, men som tillsammans gör en alldeles underbar måltid. Och smakerna! Rena och samspelta.

Beska är en av grundsmakerna. Den många känner tvekan inför. Det sägs att det är en primitiv reaktion. Urhjärnan varnar, men jag vet inte. Det sägs också att vi är olika känsliga, att vissa reagerar starkare på bittra toner. Möjligen, men jag är för.

Kanske kan vi lära? Ta kaffe som exempel. Det kräver lite exercise innan det accepteras sen kan de flesta inte vara utan. Men nu handlar det om beska i sallat, det finns en hel rad sorter att välja på som endive, rosensallat eller frisésallat. Och så har vi maskrosen där de späda bladen passar alldeles utsökt i det här sammanhanget.  I södra Europa plockas bladen som delikat primör.

slogtillbord-sallad-lyonaise-maj22
Maskrosor – ett ogräs att kämpa mot om man inte är en matroad och nyfiken nordbo eller fransos. Det här är en ört med spännande, aningen bittra smaktoner.

I min version av sallad lyonnaise finns den med, både som blad och outslagna knoppar. Bladen plockar jag riktigt små och späda, de blir beskare med tiden. Självklart kan salladen göras utan maskrosor. Andra aningen bittra blad fungerar precis lika bra, men det är lite kul med ogräs till middag.

Och nu lagar vi mat.

Sallad Lyonnaise

4 personer

 • 4 pocherade ägg, recept vid länk nedan
 • 4 skivor riktigt gott surdegsbröd
 • 100 g rökt fläsk i bit, eller bacon
 • 1 näve valnötskärnor
 • 1 näve outslagna maskrosknoppar
 • sallatsblad, blandade sorter och gärna någon med bittra toner exempelvis maskrosblad
 • 2 utslagna maskrosblommor

Vinägrett

 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 1 tsk dijonsenap
 • ¾ dl olivolja
 • salt
 1. Skär fyra skivor av brödet och pensla det med olja. Skär fläsk eller bacon i tärningar. Hacka valnötterna grovt.
 2. Fördela sköljda sallatsblad direkt på tallrikarna. Hetta upp en stekpanna och stek brödet frasigt och gyllenbrunt. Lägg åt sidan och stek sedan fläsktärningarna. Precis innan de är färdiga ska valnötter och maskrosknopparna i pannan, men bara några sekunder.
 3. Strö fläsk, nötter och knoppar över sallatsbladen. Rör ihop ingredienserna till vinägretten. Skeda den över tallrikarna och lägg på de pocherade äggen. Avsluta med att plocka de gula kronbladen från maskrosorna och strö dem över. Servera genast tillsammans med de stekta brödskivorna. Volá, sallad från Lyon!

Ett enkelt och bergsäkert sätt att pochera ägg finns i inlägget här. Och det är Tareq Taylor som står för den geniala idén. Vill du kika på en annan fransk salladsklassiker så finns en Sallad Nicoice vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rabarberkompott och en knäckig bonuspaj
Rabarberchutney till grillfesten