Rabarberkompott och en knäckig bonuspaj

11 maj, 2022
Kategori:
skogtillbord-rabarberkompott-maj22

Rabarberkompott – lite gammaldags, men fortfarande lika gott. Här kommer den med ett nötigt havrefras och med knäckig paj som bonustips. Välkommen in i köket!

Det känns osannolikt. Allt som syns är den kalla, svarta jorden. Kraftiga stjälkar och gröna blad? Är det ens möjligt? Och så plötsligt händer det. Jordskorpan spricker och raberknopparna får bråttom. Redan efter ett par veckor är det dags. Kompott och paj är givna på menyn.

Jag spetsar årets kompott med lite jordgubbssaft, ibland blir det flädersaft. Smakkamrater alla tre. Och det finns några tips som gör kompotten så mycket bättre.

För det första: Skär rabarberstjälkarna i små bitar, inte längre än ett par centimeter. Fibrerna måste kortas för att undvika en trådig kompott.

För det andra: Låt rabarberkompotten puttra stilla och ifred. Rör inte i den. Känslan blir mycket bättre om bitarna är hela efter koket. Börjar du röra blir det mest en gröt av alltihop och kompotten förlorar sin fina färg.

Det nötiga havrefraset ger både smak och knaprig struktur. Missa inte det.

Nu till verket!

Rabarberkompott med nötigt havrefras

4 personer

  • 350 g rabarberstjälkar
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 msk koncentrerad fläder- eller jordgubbssaft (kan uteslutas)
  • ½ citron

Nötigt havrefras

  • 1 dl hasselnötter
  • 40 g smör
  • ¾ dl socker
  • 2 dl havregryn

Tillbehör

  • lättvispad grädde
  1. Skala rabarbern om stjälkarna är grova. Skär dem i ett par centimeter stora bitar. Lägg i tjockbottnad kastrull tillsammans med vatten, socker, koncentrerad saft och saften från pressad citron.
  2. Låt puttra på svag värme tills rabarbern är mjuk cirka 15 minuter. Rör inte i kastrullen utan försök behålla rabarberbitarna hela.
  3. Grovhacka nötterna. Smält smör i en stekpanna och strö över sockret som ska smälta på medelvärme innan nötter och havregryn rörs i.
  4. Rör runt i pannan och ta från värmen så fort blandningen börjar ta färg. Häll upp på fat för att svalna.
  5. Servera rabarberkompotten ljummen eller sval. Strö över det nötiga havrefraset och lägg på en klick grädde.

Förutom kompotten blir det varje år rabarberpaj. Vår favorit är den en variant med riktigt knäckig yta. Ett måste och receptet har du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Chipsburgare med coleslaw
Sallad Lyonnaise