Krämig laxpasta – Hallå försommar!

5 maj, 2023
skogtillbord-laxpasta- krämig-maj23

Krämig laxpasta – Försommarens smaker med det rökta, citronsyrliga, dill, sparris och spenat. Välkommen in i köket!

Nu sticker de upp, sparrisknopparna. Välkomna mina älsklingar. För att de är så tidiga, modiga och galet goda. Jorden runtomkring är bar, nästan karg och nätterna…isande kalla. Jag täcker för att inte missa det här. Vet att om några veckor hinner jag knappt äta ikapp, men än är de rariteter.

skogtillbord-laxpasta- krämig-maj23
De allra första är makalöst goda. Söta och krispiga. Lägg i kokande, lättsaltat vatten och dröj bara någon minut innan vattnet hälls av.

Odlar du sparris så prova att knapra i dig en genast vid bädden, sött och knaprigt, och är du inte bekant med egen sparris i landen kan du kolla på inlägget vid länken här.

Men nu ska vi laga mat. Krämig laxpasta på allra enklaste vis. Jag använder en grund av mitt recept på Pasta Limone som är en italiensk klassiker med grädde i ingredienslistan. Faktiskt ovanligt i Italien.

Till den adderar jag sparris, spenat, dill och varmrökt lax. Du har middagen klar på tiden det tar att koka pastan.

Krämig laxpasta

4 personer

400 g pasta, jag använde linguine

3 dl grädde

½ citron, rivet skal och saft

svartpeppar

1 ½ dl lagrad ost, riven

1 knippa sparris, delad i mindre bitar

200 g färsk spenat

1 knippa dill, plockade blad eller hackad

200 g varmrökt lax, delad i bitar

  1. Lägg pastan i kokande, saltat vatten.
  2. Häll upp grädden i en liten kastrull och rör i citron, både cest och saft och dra över ett par drag på svartpepparkvarnen. Koka upp, ta från spisen och rör ner osten.
  3. När pastan har knappt en minut kvar på koktiden läggs sparrisen i. Ta kastrullen från plattan lägg i spenaten och häll genast av. Spenaten ska bara bli mjuk, inte koka.
  4. Häll tillbaka i kastrullen, rör ner den gräddiga ost- och citronblandningen. Lägg upp på tallrikar eller i skål. Fördela dill och lax över.

Ät genast när det fortfarande är ångande hett. Allt gott! Hälsar Kat : )

Buffétider på ingång
Picklade rädisor - laxens smakkompis