Buffétider på ingång

10 maj, 2023
skogtillbord-buffetips-maj23

Buffétider på väg! Det ska sjungas för studenter, tackas av i olika sammanhang eller bara fira försommartider. Tips kommer här. Välkommen in i köket!

Snart blir det mat, men först några fixa-buffétips : )

Buffétider – bra att tänka på

  • Gå inte ut för hårt. Välj några få rätter som passar att plocka ihop på en och samma tallrik.
  • Är det många som ska plocka från bordet funkar det bäst med två fat av varje rätt. Ställ upp spegelvänt på båda långsidorna av bordet så att gästerna kan gå från två håll. Då slipper du lång kö och problemet att de som var först redan ätit klart när de sista slår sig ner för att äta.
  • Gör ett körschema för all mat och tillagning. Låter ååå så tråkigt, men jag lovar du slipper ångesten när tiden rinner iväg. Gå igenom varje moment in i minsta detalj. Vad ska handlas och när. När ska sparrisen kokas? Peston till bröden göras? Och dukningen hur blir det med den? Delegera så mycket du bara kan.
  • Hur mycket går åt kan man undra. En ungefärlig siffra är 100 – 150 g kallskuret, kött eller fisk. Till det kommer 250 – 350 gram tillbehör. Mer om det är fotbollslaget som är inbjudna, mindre om det är mormors kolonilottsförening.
  • Engagera någon som kan sköta pysslet omkring. Fylla på fat och dryck, snygga till, plocka av och annat småplock. Diska kanske?
  • Ett kanontips är att överdosera med dryck, bröd och ost. Då finns alltid något att ställa fram om paniken kommer att allt börjar ta slut.
skogtillbord-buffetips-maj23
Pestosnurror, marinerad färskost och flankstek som väntar på att skivas tunt. Delar i en plockig försommarbuffé. Recept i länkar nedan.
skogtillbord-buffetips-maj23
Flankstek eller kanske citronmarinerad lax? Eller båda delarna?! Recept i länken nedan.

Förslagen som kommer här passar varandra i smak och samsas fint på en och samma tallrik.

Potatissallad med en krämig, mild dressing som passar många hittar du i inlägget här.

Ett grönsakstillbehör med sparris och ugnsrostad lök finns här. Vill du inte strössla bacon över så funkar det lika bra med grovt riven ost.

Gott bröd är en bufféräddare och det får gärna ha en knorr av något slag. Pestoskruvar hittar du i länken här.

Marinerad färskost ger tallriken ett krämigt, syrligt inslag. Receptet har du här.

Flankstek är en köttdetalj som blir saftig och mör när den marineras i saltlag efter stekning. Ska skivas ytterst tunt tvärsöver köttfibrerna. Receptet finns vid länken här.

Kanske vill du hellre satsa på lax? Eller både och, i så fall har jag ett recept på citronbakad lax vid länken här.

Nu hurrar vi och planerar bufféer för hela sommaren. Allt gott! Hälsar Kat : )

Flankstek - den saftigaste
Krämig laxpasta - Hallå försommar!