Flankstek – den saftigaste

11 maj, 2023
skogtillbord-flankstek-marinad-maj23

Flankstek den saftigaste – tunna skivor marinerade i kryddig saltlag efter tillagning. Till buffé, på utflyktsmackan eller med potatissallad. Välkommen in i köket!

Flankstek – köttdetaljen ni inte får missa. En av de lite tuffare bitarna med grova köttfibrer. Mycket smak och rätt behandlad en mör delikatess.

Till skillnad från andra bitar med grova fibrer ska den här delen tillagas snabbt. På grill eller i panna till en innertemperatur på 57 grader för mediumresultat. Lägg till någon grad eller dra ifrån efter egen preferens, men en liten varning för att öka på för mycket. Köttet är magert och riskerar att bli torrt och hårt om det går för länge.

Förutom innertemperatur handlar resultatet om knivhantering. Skär tunt tvärs över fibrerna. Allt om att få till flanksteken perfekt hittar du i inlägget här.

Vill du servera köttet ljummet eller kallt som på en buffé så blir det garanterat saftigt om det får ligga i en kryddig saltlag efter att det fått en fin stekyta. Tänk tjälknöl fast med en köttbit som inte legat många timmar i ugn.

Flankstek – den saftigaste

6 – 8 personer

800 g flankstek

Saltlag

1 l vatten

¾ dl salt

1 msk socker

2 vitlöksklyftor, skivade

färsk timjan

färsk rosmarin

8 svartpepparkorn, grovt krossad

  1. Börja med att lägga ingredienserna till lagen ett snabbt uppkok. Ställ att svalna.
  2. Sätt ugnen på 90 grader. Salta flanksteken lätt och stek den till fin färg.
  3. Sätt en stektermometer med spetsen mitt i köttet. Lägg in i ugnen och ta ut när innertemperaturen nått 57 grader.
  4. Lägg det varma köttet i lagen som svalnat till rumstemperatur. Kyl om det dröjer innan köttet ska serveras. Låt köttet ligga 1 – 2 timmar. Dröjer det innan servering så är det bättre att förvara det utan lagen för att inte sältan ska ta över.
  5. Till tallriken skivas köttet i mycket tunna skivor. Viktigt är att skiva det tvärsöver fibrerna som syns tydligt på flankstek.

Perfekt försommarmat! Vill du kika på ett bufféupplägg där flanksteken passar perfekt så finns tips i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rabarber, lax och sparris till Kristi himmelsfärd
Buffétider på ingång