Pizookie – chokladbak på grillen

19 juli, 2023
Kategori:
skogtillbord-pizookie-juli23

Pizookie – Choklad, rostade nötter spröd yta med en aning seg mitten som en cookie i jätteformet. Med fördel gräddad i gjutjärn i ugn eller på grillen. Välkommen in i köket!

Vid årsskiftet brukar det spanas på kommande mattrender och där dök pizookien upp hos olika framtidsspejare. En stor, mjukspröd lite kladdig kaka. Lik en chocolate chip cookie, men stor som en pizza. Något att samlas runt, skära bitar av och äta ljummen med glass. Oemotståndligt, men vad hände sedan? En miss i spaningen för jag har inte sett trenden förverkligas.

Det här måste testas hur som helst och eftersom jag själv inte är bakkonstens ljusaste stjärna så valde jag ett pålitligt cookierecept och utgick från det. Det fick bli ett säkert kort från en av landets absoluta bakmästare, Roy Fares. Det ska sägas att han är helt oskyldig och kanske motvillig till idén att plocka ett recept och delvis göra om det till något helt annat, men jag får be om ursäkt och tala om att det blev helt fantastiskt bra. Hans recept är åh så bra, men jag tror du kan ta ditt eget favoritcookierecept och använda det.

Jag har testat i ugn och på grillen. Jag menar tänk att ni sitter samlade runt bordet i den ljumma sommarkvällen. I mitten en stor sallad, på den grova skärbrädan en bit perfekt grillad, tunt skivad flankstek, ett antal goda röror och i bakgrunden doften av pizookien på gång i grillen. Vad kan vara bättre?

Enligt dem som vet ska en pizookie gräddas i gjutjärn. Just för att den ska få den spröda ytan runtom och samtidigt behålla mitten seg och såhär gjorde jag.

Det finns några ändringar i receptet som jag står för. Vill du kika på originalet som beskriver hur man gör cookies av smeten så finns det vid länken här.

Pizookie

cirka 10 bitar

2 dl hasselnötter

300 g mörk choklad

230 g rumsvarmt smör

1 ¾ dl strösocker

1 ½ dl farinsocker

1 ägg

5 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver (originalreceptet säger 1 ½ tsk bikarbonat)

½ tsk vaniljsocker

  1. Lägg nötterna på en plåt och rosta i ugnen på 200 grader 7 – 8 minuter. När nötterna svalnat något gnuggar du dem i en handduk så att skalen lossnar.
  2. Hacka nötter och choklad. Det ska inte bli smuligt utan rätt grovhackat.
  3. Rör ihop smör, socker och ägg i en skål.
  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver eller bikarbonat och vaniljsocker innan det rörs ihop med smörblandningen.
  5. Arbeta in nöt- och chokladhacket.
  6. Smörj en gjutjärnspanna och klicka ner smeten. Det här kan göras någon timma innan kakan gräddas, men längre ska den inte vänta då förlorar hävmedlet sin kraft.
  7. Grädda i ugn cirka 25 minuter på 175 grader eller använd grillen. Grillen ska ha ett lock och kolen ska vara fördelad så att halva bottenytan är glödfri. Sedan kan man reglera med ventilerna till en exakt temperatur. Ställ stekpannan på indirekt värme, utan kol under, och ställ in till 175 grader.
  8. När kakan kommer från värmen är den helt mjuk, men eftersom den svalnar hårdnar ytan. Servera den ljummen med glass.

Vi åt rester när de svalnat helt och den var lika god då.

Vill du prova en helt annan typ av somrig chokladkaka utan grilltema kan jag rekommendera Märtas chokladsnittar och receptet har du här. Allt gott hälsar Kat: )

Rökt laxkräm med rostade grönsaker
Krossad gurksallad - asiatisk(isch)