Rökt laxkräm med rostade grönsaker

21 juli, 2023
skogtillbord-laxkräm-rökt-juli23

Rökt laxkräm med rostade grönsaker – Sötman i morötter, rödbetor och lök tillsammans med den lätt rökiga krämen..så gott! Välkommen in i köket!

En ynkligt liten bit varmrökt lax och en hel familj att mätta. Där har ni utgångspunkten till en av sommarens succérätter. Och jädrar vad bra det blev.

En liten bit lax som enda ingrediens är egentligen inte alls sant. Jag har ju lotten. Just nu ett galet stort och innehållsrikt skafferi där det bara är att plocka efter dagens preferens.

Till det rökta väljer jag grönsaker med tydlig sötma som ska förstärkas och koncentreras genom ugnsrost. Och laxkrämen? Ja den kom till eftersom vi pratat om Vitello Tonnato. Ni vet den italienska delikatessen med tonfisksås serverad över tunna skivor kalvstek. Jag vet, har man inte testat låter den fruktansvärt, men får ni chansen. Gör det bara.

Utan tonfisk och kalv behöll jag en del av idén och utgick från det som fanns: Rökt lax och grönsaker. Jag lade dessutom krämen i botten och fördelade grönsakerna på toppen.

Mycket går på känn i köket här hemma. En liten bit av det, en skvätt av det här, lite citron kanske? Det där med mått faller ofta bort. Jag smakar av och kör bara. Därför är det här ett, ska vi säga ungefärligt recept. Smaka, fundera, dra ifrån eller lägg till. Smak och konsistens du bestämmer, men såhär gjorde jag.

Rökt laxkräm med rostade grönsaker

4 personer

200 g varmrökt lax, eller mer om du har

1 dl majonnäs

1 dl tjock yoghurt

½ citron, saft och rivet skal

svartpeppar

ugnsrostad morot, rödbeta, lök

tunt skivad lökblast, eller salladslök

dill

Tillbehör

inlagd gurka

kokt färskpotatis eller gott bröd

  1. Bryt ner laxen i en mixer. Häll på majonnäs, yoghurt och pressa i citron. Mixa grovt eller slätt.
  2. Smaka av med rivet citronskal och svartpeppar.
  3. Bred ut krämen på ett fat och lägg på grönsaker som rostats till fin färg och helt mjuka i ugn på 225 grader. Strö tunt skivad lökblast och dillvippor över.
  4. Ställ fram tillsammans med god krispig gurka och ångande nykokt färskpotatis.

Vill du kika på ett gurkrecept så finns det vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Fläta vitlök - Se och lär
Pizookie - chokladbak på grillen