Fläta vitlök – Se och lär

26 juli, 2023
skogtillbord-vitlök-flätad-juli23

Fläta vitlök – lyxarbete för alla oss lyckliga som har en skörd att bärga. Kul att göra – underbart att ha. Välkommen in i köket!

Nu är det dags. Inte en dag för sent och det gäller att hålla koll. Jag har fått lära, och delvis erfara, att får de stå för länge finns risk att det skyddande skalet spricker och klyftorna faller isär. Nej, nu ska de upp. Vitlök ska förvaras luftigt och torrt så inget kan väl vara bättre än att fläta. Enkelt att hänga upp och fint på samma gång.

Det var nästan två veckor sedan jag tog de ur jorden. Vädret har varit alldeles strålande vackert så vitlöken har fått ligga ute på ett galler för att torka. Vitlöken ska vara torkad, men inte knastertorr. Förutom löken behöver du, en bit ståltråd och någon sorts snöre. Jag använder naturbast.Följ med genom hela processen steg för steg.

Jag visar hur det går till med en bildserie. Det blir tydligast så. Jag kör med tretton lökar i mina flätor. Antalet avgör du, men minst sju bör det vara. Sedan väljer du, men jag rekommenderar att efter det lägga till tre åt gången. Alltså 7 eller 10 eller 13 eller 16 och så vidare. Varför förklarar jag i anvisningarna.

Fläta vitlök – steg för steg

skogtillbord-vitlök-flätad-juli23
Ansa vitlöken måttligt. Jag klipper av rötterna och borstar lökarna rena. Ta inte bort för mycket av skalet som skyddar lökarna.
Lägg tre lökar vid sidan av varandra med mittenlöken något över de andra. Har du lökar som varierar i storlek är det bra att lägga de största i mitten genom hela flätan.Fäst ihop lökarna med ståltråden så har du en stadig start att bygga på.
Lägg den fjärde löken i mitten och placera stjälken i mitten.
skogtillbord-vitlök-flätad-juli23
Ta den högra stjälken och lägg åt vänster.
Lägg en ny vitlök på högra sidan med stjälken i mitten.
Ta den vänstra stjälktåten och lägg till höger. Nu har du en mittstjälk och två på varje sida.
skogtillbord-vitlök-flätad-juli23
Lägg en ny vitlök på vänstra sidan med stjälken i mitten.
Ta de två högra stjälkarna och lägg till vänster.
Sen är det bara att köra på. Lägg en ny vitlök i mitten med stjälken i mitten. Lägg över de vänstra stjälkarna till höger.
skogtillbord-vitlök-flätad-juli23
Fläta blasten så långt du vill och tycker är vackert.
Bind om med snöre eller bast.
Vänd flätan och gör en ögla för upphängning på baksidan.
Ansa blasten över snöret och häng flätan luftigt.

Långa skriftliga instruktioner är rätt hopplöst, men jag hoppas att bilderna kan vara till god hjälp när du tar dig an uppgiften.

Vill du kika på hur man hänger upp vanlig gul lök på ett smart sätt i en enkel ögla så kan du kika i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Skördetider med bärfokus
Rökt laxkräm med rostade grönsaker