Skördetider med bärfokus

30 juli, 2023
Kategori:
skogtillbord-bär-skördetider-juli23

Skördetider med bärfokus. Vinbär, bigaråer och hela skogen full med blåbär. Känn ingen stress, men nu har vi att göra. Välkommen in i köket!

Bärskörd är att kliva tillbaka i dåtiden. Det finns inga genvägar. Samma procedur då som nu och det tar tid. Oändligt lång tid. Och jag älskar det.

Varje år har jag ett par veckors bärfokus helt koncentrerad till själva plockningen. Jag är ingen konserverare, ingen syltare eller saftare. Skörden åker in i frysen och plockas fram efter behov.

En dos till dagens smoothie, verkligen varje dag året om. Ett par nävar frysta bär, en halv banan, några stjälkar grönkål, vatten och lite havrekross. Ner i blendern och efter en kort stunds öronbedövande mixande är den klar.

Sylt gör jag i stunden med bär från frysen och socker som kan tillsättas i betydligt mindre mängd än den som kokas och sparas i burk. Marmelad samma sak. Små doser precis när vi känner för det. Men det finns några undantag.

skogtillbord-bär-skördetider-juli23
Blåbärspaj med inbyggd vaniljkräm, Selma Lagerlöfs vinbärsgömma och körsbärsmarmelad till frukost. Tre måsten efter ett antal meditativa timmar med bär i fokus.
skogtillbord-bär-skördetider-juli23
Den snabbaste av efterrätter, vispad glass med nyplockade rårörda bär. Enklare bli det inte.

Efter en dag i blåbärsskogen blir det paj. Selmas vinbärsgömma ska göras på färska bär och så har vi körsbärsmarmeladen som ingen kan vara utan dagen efter man vinglat på stegen vid det enorma trädet. En sorts trivsamma ritualer på familjenivå.

Ett säkert tips enkelt bärtips är också mjukvispad glass med rårörda bär. Går alltid hem och arbetsinsatsen är nästan ingen.

Klicka på länkarna för recept. Allt gott! Hälsar Kat : )

Skördefest - Rödbetor
Fläta vitlök - Se och lär