Skördefest – Rödbetor

1 augusti, 2023
skogtillbord-skördefest-rödbetor-juli23

Skördefest – rödbetor och gulbetor. Paj, hummus, sval soppa, picklade, sallad, råraka och rödbetstzatziki. Välj och vraka! Välkommen in i köket!

Efter allt slit är det äntligen skördefest.Underbart, men jag vet att många känner sig undrande och tveksamma. Nu då? Det växer så det knakar, varje dag ger möjlighet till massor med mat, men vad gör man? Hur få till en variation?

Här har kommer ett tips. Varje morgon gör jag en runda på lotten, som egentligen är 6 stycken. Kollar läget. Vattnar. Kikar efter det som är skördeklart och gör en plan. Hmm, igår åt vi fiskgryta med storskörd av tomat, potatis, zucchini, lök, vitlök, paprika och fänkål. Aioli och bröd till. Idag något helt annat. Betorna står på tur.

skogtillbord-skördefest-rödbetor-juli23
Chodnik – en kall, vackert rosa soppa med tjock yoghurt och många tillbehör eller tunna skivor gulbeta picklad med chili och dillkronor. Helt olika karaktär, men upplockade från samma odlingsbädd. Receptlänk nedan.
skogtillbord-skördefest-rödbetor-juli23
Fint hackade rödbetor i en sallad med rika smaker och perfekt till stekt fisk eller korv. Råraka i en variant med gulbetor och svartvinbärssylt. Gott! Receptlänk nedan.
skogtillbord-skördefest-rödbetor-juli23
Som en tzatziki, men ändå inte alls. Betor, tjock yoghurt och vitlök är en synnerligen lyckad kombination. Ingenting kan vara enklare. Och så gott!

Kan bli korv eller färsbiffar och till det en stor finhackad rödbetssallad. En med smetana eller yoghurt och senap. Eller rödbetspaj med en stor sallad. Eller, åh ja rödbetshummus med många flera småtoppingar: rostade morötter, salladsost, picklad lök och kålslaw. Eller burgare med dill- och chilipicklade gulbetor. Eller Chlodnik, kall rödbetssoppa, ägghalvor och nybakat bröd. Eller rårakor på gulbeta eftersom grabbarna kommer jubla. Eller varför inte färsbiffar, rostad färskpotatis och rödbetstzatziki. Japp så får det bli. Den enklaste av alla rödbetsrätter.

Ja sådär håller jag på och dividerar fram och tillbaka, dag för dag med olika grönsaker i fokus. Allt beroende på vad som ser bäst ut och är skördeklart för dagen. Helt klart är att ingen behöver gå från bordet hungrig och det mesta av maten kan verkligen rubliceras just skördefest! Och nu blir det en rödbetsvariant på Tzatziki.

Skördefest – rödbetor

Rödbetstzatziki

4 pers

600 g rödbetor

2 dl tjock yoghurt

1 vitlöksklyfta

salt

eventuellt lite pressad citron

  1. Koka betorna hela med skal. När de är helt mjuka skalas dem och klyftas. Blanda med yoghurt och riven vitlök. Smaka av med salt och eventuellt lite pressad citron.
  2. Ett alternativ är att skala betorna innan de klyftas och rostas i ugn på 225 grader tills der är mjuka. Blanda sedan med yoghurt, vitlök och salt.
  3. Ett annat alternativ är att riva kokta rödbetor grovt innan du blandar med övriga ingredienser.

Och i morgon en ny dag med nya skördar att hämta. Allt gott! Hälsar Kat : )

Skördefest - zucchini eller squash
Skördetider med bärfokus