Pizzafocaccia – två klassiker blir en
Pizzafocaccia – doften av nybakat, fluffigt bröd, rostad tomatsås, ost och oregano. Vem kan tacka nej? Välkommen in i köket!
Två favoriter kombinerade i en. Focaccia, lätt, luftigt och saftigt bröd tillsammans med smaken av tomat som fått koncentrerad smak när den rostas i ugnsvärmen. Full av umami med perfekt syra, sälta och sötma. Klassisk pizzatrådig mozarella och oregano. Alltså, fattar ni hur gott!?
Alla känner igen smakerna, men de får en extra dimension ihop med det luftiga brödet. En helt annan grej än att grädda samma ingredienser på en färdig pizzabotten. Tveklöst värt jobbet och precis lika bra att servera på en middag som att packa ner till strandlunchen. Den fogar sig och passar tillfället oavsett vilket.
Pizzafocaccia
12 bitar i en 30 – 40 cm form
500 g vetemjöl special
2 tsk salt
400 g vatten
20 g jäst
2 + 2 msk olivolja
Tomatsås
½ burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
salt
eventuellt lite chili
På toppen
1 ½ dl riven mozzarella
1 hel mozzarella
oregano
färska basilikblad om man råkar ha en kruka i närheten
- Blanda mjöl och salt i en skål.
- Mät upp vattnet, blanda i jästen så att den löser sig och häll i 2 msk olja.
- Rör ihop ingredienserna till en deg/smet i maskin eller för hand. Degen ska vara riktigt lös och saknar du maskin så använd en slickepott eller en träslev. Täck och jäs till dubbel storlek cirka 1 timma.
- Häll upp den andra omgången olivolja i en form med cirkamåtten 30 – 40 cm. Fös ner degen i formen och vik den i oljan några gånger. Dra i kanterna och vik in mot mitten om och om igen. Platta ut degen i formen med lätta fingrar och låt den jäsa täckt ytterligare 1 ½ timma. Det är bra att täcka med en plastlåda eller en djup plåt eftersom degen jäser mycket och riskerar att fastna om man bara lägger över en handduk.
- Mixa ihop ingredienserna till tomatsåsen. Såsen ska bli helt slät.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skeda den råa tomatsåsen över focaccian och pensla försiktigt ut den över ytan. Varsamt eftersom vi vill behålla luften i degen. Strö över riven ost och lägg på tunna skivor av hel mozzarella. Oregano över och skjuts in i ugnen.
- Grädda cirka 20 min. Brödet ska höja sig ordentligt och ytan ska få fin färg. Pensla eventuellt med ännu lite mer olja när focaccian tas ur ugnen. Servera brödet ljummet, nybakat eller låt det svalna helt och ta med på utflyft.
Kanske tänker du ändå att pizza ska väl vara pizza så hittar du recept på en kanonbra deg här. Och vill du ha en smakneutralare focaccia så finns det i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer