Potatissallad Caesar
Färskpotatisen är här. Kokt med bara en smörklick är oslagbart första veckan, men snart vill man förädla. Vad tror ni om potatissallad Caesar?! En verklig hit! Välkommen in i köket!
Om jag absolut, tvunget måste välja något som det allra godaste så är min första impuls, nyplockad färskpotatis med smör. Det är liksom en symbol för hela sommarkonceptet. Fönster på vid gavel, sakta vajande tunn gardin. Blommor på bordet. Alla dofterna, ledigheter, bad…ja, svensk sommar helt enkelt.
Och det är så, med smörklick, jag äter den flera gånger innan det är dags för utveckling. Vi tänder upp grillen och då kommer frågan – ”vi ska väl ha potatissallad till – för det ska vi väl!?” Ja, klart vi ska!
För ett par dagar sedan handlade ett inlägg om caesarsallad, eller caesardressing och jag fortsätter på det spåret. Det kan inte bli annat än bra, nykokt potatis, massor med gräslök, dill och persilja tillsammans med en caesardressing. Måste prova och japp, där satt den!
Potatissallad Caesar
4 personer
- 800 g – 1 kg svensk färskpotatis
- ½ knippa dill
- ½ knippa gräslök + blommor om du har
- ½ knippa persilja
Caesardressing
- 1 ägg
- 2 tsk dijonsenap
- 1 ½ -2 dl rapsolja
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 – 1 ½ tsk Worcestershiresås
- 3 sardellfiléer
- ½ dl riven lagrad hårdost
- ½ tsk salt
- 2 kryddmått svartpeppar
- 2 msk pressad citron
Gör såhär
- Skrapa eller skrubba potatisen. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll upp i durkslag och låt svalna något.
- Finhacka örterna.
- Se till att alla ingredienserna till dressingen har samma temperatur. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg ner alla ingredienserna utom citronsaften.
- Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra den uppåt. Såsen ska bli tjock och krämig. Rör ner citronsaften och smaka av, kanske behövs det mer.
- Skär potatisen i kvartar. Blanda varsamt den krämiga dressingen med potatis och örter.
- Koka gärna en eller ett par knippor sparris och lägg vid sidan.
Den här potatissalladen passar till allt grillat! Inte minst till kommande bufféer och midsommarfester. Och vill du ha ett alternativ så har du receptet på den klassiska krämiga i inlägget här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer