Potatissallad till sensommargrill

20 augusti, 2021
skogtillbord-potatissallad-caesar- aug21

Potatissallad till sensommargrill – nu trycker vi på med smaker och gläds åt att potatisen är som allra godast. Välkommen in i köket!

Potatissallad till sensommargrill – än är det långt kvar av grillsäsongen. Och alltfler låter den puttra på året om. Egentligen självklart, trivseln runt grillen ökar med sjunkande temperaturer inte sant?!

Men som sagt än är det mycket kvar av ljumma kvällar och prunkande trädgårdar. Min bästa tid är verkligen just nu. Den grandiosa skördeperioden när allt smakar som allra bäst. Och så mycket vackert med mogna grönsaker och yviga buketter.

Till grillspetten som just nu går på repeat, (recept vid länken här), kommer det serveras en sallad på potatis som har sin storhetstid nu.

skogtillbord-potatissallad-caesar-aug21
Potatissallad till sensommargrill är bara en av flera rätter som bordet bjuder. Nåt grillat ska till såklart och den här sommaren har färsbiffar på spett favoriserats. Igen och igen och …

För så är det, även om de allra första primörknölarna är efterlängtade och uppskattade så slår ingenting sensommarpotatisen. Nyskördad, tunnskalig, men med utvecklade smaker. Underbar!

Potatissallad till sensommargrill

4 personer

  • 800 g – 1 kg potatis
  • ½ knippa dill
  • ½ knippa gräslök, eller lökblast
  • ½ knippa persilja

Caesardressing

  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 ½ -2 dl rapsolja
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 – 1 ½ tsk Worcestershiresås
  • 3 sardellfiléer
  • ½ dl riven parmesanost, eller annan smakrik ost
  • ½ tsk salt
  • 2 kryddmått svartpeppar
  • 2 msk pressad citron

Dekoration

  • Fint om du har tillgång till ätliga blommor som ringblomma, gurkört, eller krasse.

Gör såhär

  1. Skrapa eller skrubba potatisen. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll upp i durkslag och låt svalna något.
  2. Se till att alla ingredienserna till dressingen har samma temperatur. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg ner alla ingredienserna utom citronsaften.
  3. Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra den uppåt. Såsen ska bli tjock och krämig. Rör ner citronsaften och smaka av, kanske behövs det mer.
  4. Skär större potatisar i bitar och behåll de mindre hela. Finhacka örterna. Blanda varsamt den krämiga dressingen med potatis och örter. Dekorera gärna med ätliga blommor om du har tillgång.

Blommor eller inte på faten? För eller emot? Jag tycker det är både vackert och roligt under förutsättning att de går att äta och tillför något i smak. Här ger gurkörten en svag smak av honung och ringblomman en hint av sensommar.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Bönor i krämig dilldressing
Paj med vaniljkräm och bär