Råvara i tiden – Odla skott!
Till dig som längtar efter grönt, efter jord och skörd. Starta upp en fönsterodling med friska, vackra skott! Klipp och strössla generöst för energi och vårkänsla. Välkommen in i köket!
Man får nästan kisa, så bländande grön lyser fönsterbrädan av alla skotten. Det ryms mycket sprittande vårglädje i de där nyutsprungna små växterna.
Det finns ingen hejd, jag sår, skördar och strör frikostigt av det gröna i nära på all matlagning. På mackan, i sallader, i smoothie, sekundsnabbt stekta och i drivor över färdiga rätter. En skatt i gröna blad.
Odla gröna skott – 6 tips
1.
Min skottodling bygger på olika sorters frö. Jag vill ha variation. Trots att skotten skördas innan de utvecklats till plantor så skiljer de sig både i smak och i utseende. Rödbetsskott har stjälkar som skimrar i intensivt rött och de smakar absolut rödbeta. Skott av rödkål likadant, fin färg och en lätt smak av kål.
Underbart ettriga smaktoner kommer med krassefrö, men också från senapsfrö som du kanske har i skafferiet, och från rädisfrö. Vill du satsa på milda smaker så rekommenderar jag skott av solros och ärtor. Ärtskott kan du odla från vanliga gula, ekologiska ärtsoppsärtor.
2.
Steg ett är att rengöra fröerna. Jag sköljer dem noga i varmt vatten. Jag vet att det finns metoder att pastörisera fröna, men jag struntar i det momentet. Många blötlägger sina frön, men jag hoppar över den biten också. I alla fall oftast, någon gång får stora frön som ärtor ligga i blöt ett par timmar innan jag sår dem.
3.
Det finns flera sätt att odla skott. Många kör på hushållspapper eller i särskilda tråg med bara vatten. Jag odlar mina på jord och jag gör det av två skäl. Dels för att odlingen blir stadigare. Skotten får genast rötter och rejält fäste här i världen. Dessutom tycker jag att det är enklare att hålla jämn fuktighet i ett lager jord.
4.
Jorden eller såytan ska hållas fuktig, men inte blöt. Jag täcker sådderna med en utklippt bit fiberduk tills det att de gror, bara för att hålla en jämn fuktighet. Sedan klarar de sig i frihet om de får rejält med ljus. Det är en detalj som skiljer skottodling från groddning där ljus ska undvikas.
5.
Sedan är det bara att skörda. Och så mer. De flesta skott kan bara skördas en gång med undantag av exempelvis ärtskott som växer upp för ytterligare en skörd om de inte klipps för korta.
Låt inte skotten stå för länge. De ska vara stadiga och knubbiga och de flesta är inte mer än någon vecka gamla när de är som bäst. Hellre skörda och lägga dem i en luftig, men försluten förpackning i kyl om inte allt går åt direkt. Mitt tips är att äta upp dem så fort som möjligt. Skölj skott som legat i kyl innan du använder dem.
6.
När skotten utsätts för värme förlorar de sin gröna fräschör på några ögonblick så det gäller att vara riktigt snabb. Jag gör ofta fräs på min skörd och exempel syns i bilden ovan av skottfrästa svartrötter och ärtskott i stekpanna. Det ska gå fort som attan. Lite salt på och kanske riven vitlök. Sen ska rätten ätas pronto, ingen väntan utan hugg in direkt. Så gott!
Det kan vara trixigt att få tag på rimligt billiga frön att odla som skott, men jag kan rekommendera nätbutiken sproutly.se där man hittar både fröer och mängder av goda råd. Bäst att säga att det här inlägget inte är sponsrat på något sätt. Den som är intresserad av groddning kan kika vid länken här. Och vill du veta mer om ärtskott så klicka in dig här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer