Sandefjordsås – en festprisse att lita på
Sandefjordsås – när kombinationen riktig fest och oändlig tid till förberedelse inte synkar. Snabbt och garanterat gott. Välkommen in i köket!
Det här är en klassiker som bygger på några få enkla ingredienser och extremt kort tillagningstid. Passar stekt fisk, men när den tiden kommer också alla former av nykokta primörer.
Eftersom den bygger på mejeriprodukter vill jag ha in syra på tallriken förutom den som finns i såsen. Hyvlad gurka som fick ligga en kort stund i en marinad av citron, lite socker och salt passade riktigt bra. Fänkål hade funkat också, eller en blandning.
Den här gången klickade jag på lite forellrom, men det går fint att skippa. En variant är att verkligen gå på med kryddgrönt och lassa i riktigt mycket finhackad dill och gräslök.
Sandefjordsås
4 personer
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
100 g rumstempererat smör
½ citron, pressad
salt
dill, finhackad
gräslök, finhackad
(eventuellt ett par msk forell- eller sikrom)
- Koka upp grädden och vispa eller mixa ner crème fraiche.
- Ta kastrullen från plattan och mixa ner smöret i klickar.
- Smaka av med citron och salt. Rör i dill och gräslök.
- Jag klickade lite forellrom över såsen på uppläggningsfatet eftersom jag inte ville att den skulle tillagas, men rom är inte nödvändigt. Det blir bra ändå.
Idag hamnade min Sandefjordsås på tallriken tillsammans med stekt lax, potatis och smörslungad spenat. Dessutom en gurksallad där jag hyvlade en liten gurka och vände de tunna skivorna i en blandning av ½ citron, 2 tsk vatten, 1 tsk socker och en generös nypa salt. De fick marinera i några få minuter strax innan servering. Får de ligga längre förlorar de det fräscha krispet.
Vill du kika på en annan enkel sås som passar till lax kan du kolla på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer