Shakshuka till frukost, lunch eller middag

27 februari, 2017
shakshuka, feb17

Bara en klyscha beskriver det här på rätt sätt. ”Det enkla är ofta det bästa.” Jag vet, helt uttjatat, men så mitt i prick. Shakshuka är frukosträtten från mellanöstern som är smart och genialiskt god utan att vara minsta märkvärdig. Nyfiken? Välkommen in i köket!

Om jag säger frukost, vad tänker ni? Havregryn, granola, yoghurt, bryggkaffe och hushållsost…eller? Min japanska granne är mer inne på ris, fisk och misosoppa. Och så är det, vart man sig i världen vänder kommer frukostvalet att variera.

Shakshuka bjuds ofta just som dagens första mål exempelvis i Israel och på flera ställen i Nordafrika. Den är chilihet och tillräckligt kryddig för att eliminera risken att somna om. Välkryddad utan att vara minsta tung. I huvudsak bygger den på tomater och ägg.

shakshuka, feb17
Shakshuka, frukost i mellanöstern. Ägg tillagade i kryddig tomatsås. Så genialt enkelt och fantastiskt gott.
shakshuka, feb17
Shakshuka har sitt bästa sällskap i en bit rostat surdegsbröd och lite oliver.

Men uppriktigt sagt så står den inte på min frukostmeny. Det här är lunch- och middagsmat. Helt perfekt är att göra klar den kryddiga såsen som sedan kan vila i kylen och plockas fram till en blixtsnabb middag. Bara att hetta upp, knäcka i ägg, lägga på ett lock och maten är serverad tio minuter senare.

Gott surdegsbröd och en näve oliver till. Det är allt. Och det räcker.

Till verket. Såhär går det till:

Shakshuka

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 chili, typ spansk peppar
  • 2 burkar tomater, jag tog en med körsbärssmå och en med passerade
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ – 1 tsk socker
  • salt
  • 4 – 6 ägg
  • 1 msk finhackad persilja

Tillbehör

  • Svarta oliver
  • Gott bröd

Gör såhär

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Halvera paprikan, ta ur kärnorna och tärna den fint. Hetta upp olivolja i en panna och fräs försiktigt lök och paprika.
  2. Skiva chilin i tunna ringar. Lägg i pannan, men smaka först och avgör själv var din chiligräns går. Bättre att lägga i mer i omgångar än att allt blir för starkt. Fräs chilin någon minut innan tomater, kryddor och socker ska i.
  3. Salta lätt och låt såsen koka ihop minst 15 minuter. Rör om då och då.
  4. Gör små gropar i såsen för äggen. Knäck i äggen och lägg ett lock över pannan. Efter tre, fyra minuter är det klart.
  5. Strö persiljan över och servera med svarta oliver och bröd att doppa i .

 

Kanske väcker Shakshukan frågor, minnen eller idéer att dela. Välkommen att skriva en kommentar så lovar jag att svara direkt! Hälsar Kat : )

Lite mer än ugnspannkaka
Citronrutor att älska