Shakshuka till frukost, lunch eller middag
Bara en klyscha beskriver det här på rätt sätt. ”Det enkla är ofta det bästa.” Jag vet, helt uttjatat, men så mitt i prick. Shakshuka är frukosträtten från mellanöstern som är smart och genialiskt god utan att vara minsta märkvärdig. Nyfiken? Välkommen in i köket!
Om jag säger frukost, vad tänker ni? Havregryn, granola, yoghurt, bryggkaffe och hushållsost…eller? Min japanska granne är mer inne på ris, fisk och misosoppa. Och så är det, vart man sig i världen vänder kommer frukostvalet att variera.
Shakshuka bjuds ofta just som dagens första mål exempelvis i Israel och på flera ställen i Nordafrika. Den är chilihet och tillräckligt kryddig för att eliminera risken att somna om. Välkryddad utan att vara minsta tung. I huvudsak bygger den på tomater och ägg.
Men uppriktigt sagt så står den inte på min frukostmeny. Det här är lunch- och middagsmat. Helt perfekt är att göra klar den kryddiga såsen som sedan kan vila i kylen och plockas fram till en blixtsnabb middag. Bara att hetta upp, knäcka i ägg, lägga på ett lock och maten är serverad tio minuter senare.
Gott surdegsbröd och en näve oliver till. Det är allt. Och det räcker.
Till verket. Såhär går det till:
Shakshuka
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 röd paprika
- 1 chili, typ spansk peppar
- 2 burkar tomater, jag tog en med körsbärssmå och en med passerade
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- ½ – 1 tsk socker
- salt
- 4 – 6 ägg
- 1 msk finhackad persilja
Tillbehör
- Svarta oliver
- Gott bröd
Gör såhär
- Skala och hacka lök och vitlök. Halvera paprikan, ta ur kärnorna och tärna den fint. Hetta upp olivolja i en panna och fräs försiktigt lök och paprika.
- Skiva chilin i tunna ringar. Lägg i pannan, men smaka först och avgör själv var din chiligräns går. Bättre att lägga i mer i omgångar än att allt blir för starkt. Fräs chilin någon minut innan tomater, kryddor och socker ska i.
- Salta lätt och låt såsen koka ihop minst 15 minuter. Rör om då och då.
- Gör små gropar i såsen för äggen. Knäck i äggen och lägg ett lock över pannan. Efter tre, fyra minuter är det klart.
- Strö persiljan över och servera med svarta oliver och bröd att doppa i .
Kanske väcker Shakshukan frågor, minnen eller idéer att dela. Välkommen att skriva en kommentar så lovar jag att svara direkt! Hälsar Kat : )
0 kommentarer