Torkade äppelskivor och kanelsockriga äppelchips
Den lilla, lilla pojken är orsaken. Rader av vackra, torkade äppelskivor hänger i taket. Rätt hemtrevligt och gott att veta att man har något schyst att bjuda på när han dyker upp. Lilla E som helt saknar tålamod förkastar genast idén. Vänta en evighet på något gott?! Nej, kan man göra chips av potatis och rödbetor går det säkert med äpple. Och det gjorde det. Välkommen in i köket!
Hon är säker på att hon gjort det någon gång på förskolan, evigheter sedan men ändå. Äppelchips med kanel. Gott, men säg det som inte kan bli ännu lite bättre. Lilla E har ett särskilt minne för viktiga detaljer och påminner om att jag häromdagen penslade heta kanelbullar med sockerlag för att strö på ännu mera socker. Alltihop stelnade till en trevligt knaprig, sockrig yta.
Tänk om man skulle prova att pensla äppelchipsen på samma sätt och strö dem med socker och kanel! Visst, vi testar och det blir precis så bra som man kan önska. Någonstans i detta försvinner lite av min idé om nyttigt godis, men äh. Bättre än mycket annat och vi vet ju precis vad de innehåller, våra äppelchips.
Kanske går de att spara? Uppriktigt sagt så provade vi inte eftersom de tog slut redan efter en stund. Men jag tänker att det här är något man gör för att äta direkt. En plåt framför en film kanske. Eller istället för fikabröd. Vi fick plats med tre äpplen per plåt.
Först ut här är i alla fall de enkelt torkade äppelskivorna. Jag gjorde en del i ugn och en del hängde jag upp. Båda varianterna blev kanon. Och jag älskar idén med bara en ingrediens och nästan inget arbete alls som ger en sådan supergod utdelning.
Torkade äppelskivor
Kärna ur äpplena och skiva tunt. Mina skivor var ungefär 2-3 mm tjocka. Trä upp på bomullssnöre och häng luftigt. Skivorna ska inte nudda varandra. Efter en vecka är de mjuka, lite sega och mycket goda.
En variant är att torka i ugn. Jag körde på 50 grader och lät de stå över natten med ugnsluckan lite på glänt. Som vanligt är det svårt att ange exakta tiden. Låt tiden vara ett riktmärke och låt dina sinnen avgöra när det är färdigt. Skär du tjockare skivor påverkar det och en ugn är inte en annan lik.
Knaprigt, kanelsockriga äppelchips
Vi startade på samma sätt med att kärna ur och skiva tunt, högst 2 mm. Ugnen ställdes först på 100 grader. Lilla E tröttnade och höjde till 125 grader Vi väntade. Och väntade. Efter en dryg timma var äpplena chipshårda.
Vi förberedde med het sockerlag. 1 dl vatten och en dl socker fick koka ihop. Dessutom stod en liten skål med en blandning av socker och kanel och väntade. Vips när äpplena togs ur ugnen penslade vi tunt med den heta lagen och strödde på kanelsocker.
Och ja jag kan inte säga annat än att detta var godis. Riktigt gott och helt utan konstigheter.
Äpplen torkade, med eller utan kanel, kan naturligtvis ätas som annat än bara godis. Jag har till exempel haft den sockerfria varianten som stående ingrediens i frukostfilen ett tag nu.
Och skulle du vilja veta mer om de där kanelbullarna så finns en hel kanelbulle-bakskola med bland annat sockerlagsknepet i inlägget här.
Till sist säger jag som vanligt välkommen till dig som vill ställa en fråga eller dela en matidé. Det bara att skriva en kommentar. Svar kommer direkt! Hälsar Kat : )
3 kommentarer