Tunnbrödsrulle för utebruk
Tunnbrödsrulle – klassisk streetfood på hemmafronten. Enkel att göra och perfekt i skidbacken. Välkommen in i köket!
Vad är det vi äter i steget? På väg hem eller bort. Det ska vara lättätet på stående fot, mättande och oemotståndligt gott. Världen över finns varianter på temat och här hemma är det tunnbrödsrullen som leder ligan.
Tunnbröd, potatis och korv lägger grunden och till det kommer lite piff. Det kan vara hur avancerat som helst med specialinläggningar och smakrika kombinationer, men jag kör en enkel skidbackevariant. En som passar alla. Stora och små.
Ett rejält tunnbröd och bra papper att vira runt till att börja med. Sen kommer sallat, potatismos, en kombo med picklad gurka och lök, rostad lök, senap och ketchup.
Kanske allra är ändå viktigast en värmekälla, vedbrasa eller gasol, bara det är varmt. Korven kan grillas eller kokas försiktigt och eftersom ingen förväntar sig att det ska vispas mos i skidbacken måste det värmas och här finns lite att ta hänsyn till.
Ett bra mos funkar fint att värmas på medelvärme, men inte för varmt. En skvätt mjölk ska i och någon vänlig själ som rör om. Långsamt och fint så att det inte blir klistrigt.
Sedan är det bara att lassa på. Och här kommer receptet.
Tunnbrödsrulle
4 personer
4 stora tunnbröd
4 – 8 goda korvar
Potatismos
600 g potatis
½ – ¾ dl grädde
¾ – 1 dl mjölk
smör, en rejäl klick
salt
Picklad gurklök
½ dl ättika (12%)
1 dl socker
1 ½ dl vatten
¾ gurka
1 schalottenlök, eller 2 om de är små
Rostad lök
Se receptlänk nedan, eller köp färdig.
Att ta med
en skvätt mjölk till att värma moset
vatten till korvkoket
några krispiga salladsblad
senap
ketchup
bra , lätta kärl att förvara i
Bakplåtspapper att rulla om. Det blir stadigare och spillfritt.
- Skala och koka potatisen mjuk. Värm grädde och mjölk.
- Vispa potatisen tills den är krossad. Häll på den heta gräddblandningen och klicka i smöret. Salta lätt och vispa till mos.
- Blanda ättika, socker och vatten i en skål. Rör tills sockret smälter.
- Skiva gurkan supertunt. Finhacka löken och lägg den tillsammans med gurkan i lagen.
- Rosta eventuellt lök. Recept nedan.
- På plats i naturen behöver du en kastrull till korven och en till moset. Har du bara en värmer du korven först.
- Rullen bygger du med brödet och sallat i botten, mos på det och sedan korv. Senap och ketchup till den som önskar liksom picklad gurka och rostad lök.
- Rulla ett stadigt paket. Inga lösa små vik utan rejäla tag. Har du ett stort bröd viks botten på brödet in. Papper runt och samma sak där rulla så det blir ett hållbart paket.
Går du all in på skidturen kan du köra blåbärssoppa och energibollar efter recept vid länken här. Den ambisiösa rostar sin egen lök och receptet finns här. Go tur! Hälsar Kat : )
0 kommentarer