Ugnsbakad pumpa – superenkelt, höjdargott
Hjälp jag hinner inte. Ursprungsidén var bra, men nu måste jag tänka om. Det får bli en riktig snabbversion och se där, den blev ännu bättre. Ugnsbakad pumpa att äta direkt ur skalet. En riktig femetta skapad ur tidsbrist. Välkommen in i köket!
Pumpa har verkligen inte varit vardagsmat. Bara för några år sedan fanns de knappt att köpa i affär annat än undantagsvis, men nu är det vanligare särskilt runt Halloween. Jag tillhör dem som stod med ett par fröpåsar i handen i våras. Petade ner ett antal frön och kunde inte drömma om en skörd på 100 kg. Helt galet.
Med huset fullt av pumpa kommer behovet av tillagningsmetoder och här är en lyckad variant sprungen ur tidsbrist.
Jag inser nu att jag tidigare tänkte krångligt och att det här är en lyckad genväg. Jag har skalat och tärnat för att exempelvis göra ett stomp, eller grovt mos, men varför. Varför alla dessa moment när det gör sig själv så bra direkt i skalet?
Min hittills ringa erfarenhet av pumpa har i alla fall lärt mig att den tjänar på att ugnsrostas. Smakerna koncentreras när vätska ångar av och när ytan får färg.
Till dagens innovation använde jag en liten pumpa, Uchiki Kuri, men det går säkert lika bra med större som i så fall skärs i kvartar eller generösa klyftor. Idén är att äta med sked direkt ur skalet, ungefär som en bakad potatis.
Min lilla pumpa på dryga kilot räckte till två personer. Låter mycket men när skal och kärnor räknas bort är det ungefär hälften kvar.
Världens enklaste pumparecept. Och så gott!
Ugnsbakad pumpa
2 personer
- 1, 2 kg hel pumpa, t.ex uchiki kuri
- olivolja
- örtkryddor, t.ex. citrontimjan och rosmarin
- salt
Tillbehör
- färskriven lagrad ost
- smör
- rivet citronskal + några droppar pressad citron
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader. Halvera pumpan och gröp ur kärnorna. Droppa lite olja over snittytorna. Strö över örtkryddor, färska eller torkade. Salta lätt och ställ in i ugnen med snittytan upp.
- Ta ut när pumporna fått fin färg och är helt mjuka efter cirka tjugo minuter. Servera direkt i skalet med färskriven ost och en smörklick. Gott också med lite finrivet ska av citron och några droppar av citronsaften.
Vi åt pumpahalvorna tillsammans med stekt italiensk färskkorv, salsiccia. Riktigt gott! Tillhör du dem som gillar att pyssla med eget mathantverk så finns korvfixartips och recept på korven här. Allt gott Kat : )
0 kommentarer