Ugnsrostad lök och annat lökgott

30 oktober, 2023
skogtillbord-lök-ugnsrostad-okt23

Ugnsrostad lök, löksoppa och fransk lökpaj. Låt en vardaglig råvara kliva fram och glänsa i ljuset av sin ödmjuka storhet. Välkommen in i köket!

Perfekt i säsong. Som alltid. Den späda nyskördade har lagrats några månader. Fortfarande saftig och spänstig, men med ett annat bett och en mognare stil. Den har fått karaktär.

Det finns så mycket att säga om lök. Vill du veta lite mer kan du kika på inlägget här med tips om smartaste hacket, den picklade, knaperrostade och lite till.

Mitt bästa löktips är nog trots allt att ge den tid. Lång, riktigt lång, tid på medelvärme väcker löken allra bästa sidor och det gäller i så många rätter.

Den där mustiga lite karamelliserade, trygga tonen kommer med tiden den får i pannan. Löksoppan får en ny dimesion och recept på min variant har du här.

Den franska lökpajen kan verka skräckinjagande med tanke på mängden lök, men mildare och mustigare finns inte att få. Höstkäk när det är som bäst. Recept har du här.

Förutom att löken är grunden i så oändligt många recept har den andra fördelar. Den går att lagra länge i rumstemperatur. Och den är oförskämt billig. Du får en grandios måltid för en spottstyver.

Dagens recept är en ugnsrostad variant. Ett tillbehör som serveras i en mustig sås. Doft av timjan och en skvätt vitt vin är en lyxbonus.

Nu lagar vi mat.

Ugnsrostad lök i krämig sås

4 personer

4 – 12 gula eller röda lökar, antal efter storlek

2 dl crème fraiche

1 dl vitt vin

1 msk koncentrerad fond. Välj grönsaks-, kyckling- eller oxfond beroende på vad den ska serveras till

1 tsk soja

1 nypa timjan, eller några kvistar

svartpeppar

  1. Dela löken på mitten och ta bort skalet. Hetta upp olja i en panna och stek lökhalvorna varsamt till fin färg med snittytan ner. Vänd och gör samma sak på andra sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in löken i panna eller form.
  3. Rör ihop crème fraiche, vin, fond, soja och timjan i en kastrull. Låt koka ihop några minuter för att ta udden av skarpa vintoner. Smaka av med svartpeppar och häll såsen runt lökarna och låt stå tills löken är helt mjuk rakt genom, 20 – 25 minuter.
  4. Underbart att servera till färsbiffar, stekt kyckling eller som del i en vegetarisk måltid.

Tittar på bilderna och minns en av mina söners vanliga kommentar när han smakade av middagsmaten som liten. ”Det ska vara mer brunt!” Brunt? Det betydde mustigt helt enkelt och löken blev ofta lösningen. Allt gott! Hälsar Kat : )

Laxmiddag är alltid rätt
Pumpastomp till Halloweenhelg