Pumpastomp till Halloweenhelg

27 oktober, 2023
skogtillbord-pumpastomp-halloween-okt23

Pumpastomp – grovstött mos av söt ugnsbakad butternutpumpa. För visst är pumpan värd att rankas högre än bara som pumpagubbe. Välkommen in i köket!

Pumpa du min glädje och min utmaning. Som den växer. Meter efter meter av långa rankor slingrar sig över…ja, överallt. Någon blomma här och där, men av pumpor syns inte ett spår. Tills de plötsligt uppenbarar sig som ufon mellan rankorna. Alltid välkomna, men inte alltid lättarbetade.

När man klyver en butternutpumpa sprider sig en frisk ljuvligt fruktig doft i köket. Färgen är exeptionell, men jag vet att man inte ska låta sig luras. Den kräver lite av sin kock. Några tips har du här.

Så mycket sötma och stärkelse sätter dig på prov. Kokt? Absolut inte säger jag, här krävs någon form av rostning för att smaken ska koncentreras, riktigt tryckas ihop av en vackert gyllne yta. Då, mina vänner blommar smakerna ut.

skogtillbord-pumpastomp-halloween-okt23
Pumpan har många sidor att visa upp. Vad sägs om tunt hyvlad picklad eller som en len kräm eller rostade tärningar? Vill du kolla på recept så ligger det en länk nedan.

Det söta får en karamelligt brynt ton som är mycket klädsam. Nästa steg är kryddningen. Många dundrar på med varma kryddor som garam masala, korianderfrö och kryddnejlika. Funkar absolut, men jag är mer inne på rosmarinspåret. Lite citron och brynt smör och syrlig getost. Japp så får det bli. Och det blir ett stomp, ni vet som ett grovt stött mos.

Till detta blir det kyckling och smaken av brynt kyckling kommer att hamna i stompet. Vänta så får ni se. Det här är för övrigt en perfekt middag under Halloweenhelgen. När alla så småningom tröttnat på svarta kakspöken.

Pumpastomp med kycklingfilé

4 personer

1 butternutpumpa

4 kycklingfiléer gärna med skinn

1 citron

1 rejäl kvist färsk rosmarin eller en stor nypa torkad

3 enbär

25 g smör

1 dl crème fraiche

100 g chèvre

salt

svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klyv pumpan på längden. Kärna ur och tärna i rätt stora bitar. Lägg i en ugnsform och vänd i olja och salt. Sätt in i ugnen.
  3. Salta och peppra kycklingen. Stek till fin färg och knaprigt skinn. När filéerna nått en innertemperatur på 70 grader läggs de åt sidan.
  4. Halvera citronen och lägg den med snittytan ner i pannan där du stekt kycklingen.
  5. Hacka rosmarinen fint. Hacka ner enbären och lägg i pannan vid sidan av citronen. Klicka i smöret som snart fräser och fångar upp kycklingens fina smak.
  6. Ta upp citronerna och vänta in pumpan som precis nu börjar få en gyllenbrynt yta.
  7. Lägg de helt mjuka pumpabitarna i en skål och häll över det rosmarin- och citrondoftande brynta smöret.
  8. Klicka ner crème fraiche och stompa till pumpan med en gaffel eller med ett par snabba tag med stavmixern, det ska inte bli mos, bara grovstött. Smaka av med salt och peppar.
  9. Smula över chèvreosten och servera med fint skivad kyckling och en klyfta av den brynta citronen.

Vill du testa andra varianter av pumpa så har jag ett inlägg med tre sätt att servera pumpa på en och samma tallrik, eller så väljer du ett av dem. Länk till recept har du här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Ugnsrostad lök och annat lökgott
Rösti och råraka - riven matglädje