Rösti och råraka – riven matglädje

25 oktober, 2023
skogtillbord-rösti-råraka-okt23

Rösti och råraka – Hör ni fraset? Ser ni den gyllenbrynta ytan? Känner ni doften när rotfrukterna får chansen?! Välkommen in i köket!

Rösti är en ack så enkel rätt. Tre ingredienser: potatis, lök och salt. Simpla och vardagliga. Men tillsammans, rätt behandlade är de ren magi.

Helt utan jobb blir inte röstigräddaren. Här krävs omsorg, tid och koll på temperaturen. Vi vill ha en vackert brynt ytan och ett mjukt krämigt inre. Den ska dessutom vändas och behålla sin form. En liten köksutmaning. Inte alls omöjlig, men gör den inte under tidsbrist. Recept hittar du i inlägget här.

Nu till rårakan. Det blir en vackert gyllne med gulbeta. Rödbeta går precis lika bra eller morot för den delen. Jag blandar med potatis som ger fin smak och håller ihop rårakan med sin stärkelse. Dessutom ska det till ägg i smeten, annars ingenting. Vill du testa så finns receptet här.

Det som skiljer de två är storleken. Röstin blir som en vacker rätt tjock kaka, rårakan mer som frasiga plättar. Röstin kräver tid, rårakan är snabb.

Gemensamt har de rotfrukterna, den fina ytan och rivet. Rotsakerna ska rivas grovt och som vanligt kan en och samma råvara både bete sig och smaka på helt olika sätt beroende på hur de förbereds och tillagas. Det rivna passar rotsaker och värmen i en stekpanna.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Pumpastomp till Halloweenhelg
Sötpotatissoppa - välförtjänt skördeskryt : )