Sötpotatissoppa – välförtjänt skördeskryt : )

23 oktober, 2023
skogtillbord-soppa-sötpotatis-okt23

Sötpotatissoppa – skörden är bärgad och det blir soppmiddag. Jag bjuder in sälta, syra och viss hetta till koket. Välkommen in i köket!

Egen skörd – jisses vilken höst det blir i sötpotatisens namn. Har tagit upp mängder. Har ni inte gjort det förr så skriv upp sötpotatis i nästa års odlingsplan. Ni kommer inte ångra er.

Potatis är helt missvisande för övrigt. Det här är en släkting till den vackert blå Blomman för dagen och vill du veta mer om det och om odlingen så kika i inlägget här.

Sötpotatis är sött, ingen tvekan om det och här vill det till balans för att matcha smaken. Alls inte dölja, snarare plocka fram och sätta sprätt på den.

Första rådet är att inte koka. Ugnsrosta istället för att koncentrera sötman och ge den karaktär. De brynta kanterna lockar fram sötpotatisens bästa sidor. Efter det vill jag gå på svenska smaker. Lite fånigt kanske, men jag tröttnar när så många recept famlar efter kokosmjölk som utväg. Nej, vi klarar det här ändå. Och bättre.

Sälta hämtar jag från bacon och ost. Lagrad ost med en lätt syrlig ton. Det får bli Västerbottensost. Perfekt också med den lilla röktonen i baconet.

Förutom syran i osten litar jag till citron. En liten hint bara.

Fettet i en skvätt grädde eller crème fraiche rundar av och gör plats för hetta som kommer med svartpeppar. Nu har vi bara en detalj kvar. Något som bryter av och inte bara balanserar utan ger karaktär. Timjan gamle vän kliv fram och gör din grej. Och där satt den, min soppa har fått både kropp och själ.

Sötpotatissoppa

4 personer

700 g sötpotatis

5 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl grädde eller crème fraiche

1 msk pressad citron

1 dl riven lagrad ost, gärna Västerbottensost

2 krm torkad timjan

salt

svartpeppar

På toppen

1 ptk bacon, skuret i små bitar och knaperstekt

riven lagrad ost

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och skär den i bitar. Vänd i olja och salta. Rosta i ugnen tills bitarna fått färg och är helt mjuka. Håll koll det går snabbare än många andra rotsaker.
  2. Mixa med hälften av vattnet. Smula ner buljontärningen, fyll på med mejeri och kolla konsistensen. Späd med vatten tills du är nöjd.
  3. Rör ner citron, ost och timjan. Smaka av med salt och peppar. Snåla inte med peppar.
  4. Nu plockar du fram din inre finsmakare. Mer syra? Mer salt? Mer timjan. Peppar?
  5. När du är nöjd serverar du soppan med riven ost och baconströssel på toppen. Lite timjanpiff är inte heller fel.

Kanske tycker du att mängden soppa är liten. Helt rätt noterat. Den ska avnjutas i små delikata portioner. Och hungrig lämnar ingen bordet. Du har ju bakat också, inte sant!? Den där fantastiskt fluffiga focaccian alla pratar om. Recept finns i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Rösti och råraka - riven matglädje
Älgstek med enbärssås och vinbärschutney