Vårgrilla kött och fisk med smakrik rub

6 april, 2018
skogtillbord-rub-grillpremiär-april18

Är det dags? Kan det vara en grillhelg på ingång? Vi satsar på det och på en smakrik kryddsättning med en torr rub. En variant med chilihetta till laxen och en mustigt örtig till köttet. Välkommen in i köket…eller ut till grillen!

Marinad, glaze eller rub, det är frågan? Jag använder olika metoder till olika tillfällen och råvaror. Idag blir det rub – det vill säga en torr kryddblandning som gnids in och runt det som ska grillas. Fungerar både till snabbgrillat och till längre sessioner på indirekt värme.

Här serveras idag förslag på både-och. En rejäl laxbit som behöver lite längre tid och snabbgrillad biff i skivor.

skogtillbord-rub-grillpremiär-april18
Rub, en smakrik, torr kryddblandning som alternativ till marinad eller glaze. Den här kryddblandningen fungerar lika bra till nöt- som till viltkött.

Grilla biff med rub – Det här går fort. Jag tänker mig att vi grillar skivor av biff eller entrecote som är ungefär 1,5 cm tjocka. Ett par minuter på varje sida i direkt grillvärme räcker för att köttet ska få en fin grillyta. Direkt värme innebär att köttet placeras på galler över glöden.

Innertemperaturen för medium ligger på 57 grader. Lägg till eller dra ifrån en eller ett par grader för blodig biff respektive välstekt.

Låt alltid biffen vila en stund innan den skärs upp. Då tappar den betydligt mindre vätska och blir saftigare än om du genast satt kniven i den.

skogtillbord-rub-grillpremiär-april18
Den grillade laxen får smak av en rub med ett chilisting och kryddor som ger lite tacokänsla.

Grilla lax med rub – Lax är en kompis på grillen. En av de tillåtande råvarorna som inte ruineras om man missar den ultimata kärntemperaturen. Mitt tips är att grilla den i två steg.

Låt den först få en fin yta på ett galler direkt över glöden. Fortsätt sedan tillagningen på det som kallas indirekt värme. Det vill säga i grillen, men inte direkt över glöden. Glöden kan helt enkelt skjutas åt sidan så att den bara täcker halva botten.

Det får gärna ligga ett lock på och värmen ska vara låg, runt 125 grader. Justera värmen med ventilerna som finns på alla grillar, också de enklaste.

Laxen kommer att få fin smak av kryddorna i ruben och vill du addera lite röktoner så är det bara att lägga på lite spån eller småkvistar från fruktträd. Äpple ger en mild lätt röksmak.

Håll gärna koll med en termometer och ta från värmen när kärntempen i fisken ligger på 56 grader. Då är det fortfarande saftig, men helt utan att kännas rå. Den som vill ha en glasig kärna tar den lite tidigare.

Och här kommer recepten till rub-mixen:

Rub till grillad biff

  • 2 matskedar timjan
  • 2 matskedar rosmarin
  • ½ matsked senapskorn
  • ½ matsked fänkålsfrö
  • 1 lagerblad
  • 3 enbär
  • 1 tesked farinsocker
  • 2 kryddmått krossad svartpeppar
  1. Mortla kryddorna. Salta köttet och låt det ligga fem, tio minuter. Torka av ytan på biffarna som bör vara ungefär 1,5 cm tjock. Kryddblandningen räcker till 4 stycken. Fördela jämnt och klappa in den runt om.

 

Rub till grillad lax

  • 2 tsk chipotlepulver, rökt chili
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk chilipulver
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk chiliflakes
  • 2 krm rå- eller farinsocker
  1. Mortla kryddorna. Salta laxbiten som jag i det här fallet vill ha som en hel mittbit på ungefär 1 kg. Låt den ligga en stund innan du torkar ytan och klappar in kryddblandningen.

Jaha, då är det bara att leta fram grillen. Och ta tag i gallret…Allt gott! Hälsar Kat : )

Lakritsladdad kladdkaka
Odla morötter för variation på tallriken