Vegetarisk lyxmiddag – exklusiv omsorg
Vegetarisk lyxmiddag – stekta svartrötter, ostdoftande rotselleripuré, picklat äpple, svartkålschips och brynt nötsmör. Kött någon? Trodde inte det. Välkommen in i köket!
Det fanns en tid, för inte så länge sedan, när en vegetarisk måltid kunde avfärdas som kaninmat. Det var då. Idag ifrågasätter ingen en vegetarisk lasagne, en bolognese baserad på belugalinser eller en chili sin carne. Det är vardagsmat.
Lite trassligare är det att bjuda på finare rätter. En köttbit eller en välstekt laxskiva är vi vana vid men en helt vegetarisk lyxmiddag..? Vi kan ju genast skippa idén om att lyx kräver extra tjocka plånböcker. Svartrot och rotselleri kommer inte att svida i kassan. Det här är istället lyx som bygger på extra omsorg. Mest värt? Jag vet vad jag tycker.
Jag har några tips. Det ska vara flera komponenter på tallriken. Ett antal olika strukturer och smaker. Tänk något krämigt, något knaprigt, något frasigt, något rostat och något fräscht krispigt. Tänk syra, sötma, sälta och umami. Kanske till och med ett uns beska.
Tallriken ska bjuda överraskningar och smaker som bryter mot varandra i harmoni. Visst låter det bra. Momenten kan kännas många och krångliga, men jag lovar att inget av det här är svårt. Men tänk över processen innan så att du timar de olika delarna. Vill du förbereda så går det fint att pickla äpple och rosta nötter i god tid.
Låt mig presentera en vegomiddag som platsar vid det festligare middagsbordet. Jag har delat upp ingredienslistan och instruktionerna efter varje del på tallriken. Det ser mycket och svårt ut, men inte alls. Vissa saker tar bara någon minut att fixa.
Vegetarisk lyxmiddag
4 personer
Picklat äpple
- 1 stort äpple
- 1 msk ättika 12%
- 2 msk socker
- 3 msk vatten
Ostdoftande rotselleripuré
- 500 g rotselleri
- 300 g mjölig potatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 ½ dl lagrad, riven ost
- 50 g smör
- salt
- peppar
Stekta svartrötter
- 8 – 12 stycken beroende på storlek
Svartkålschips
- 4 grönkålsblad
Brynt hasselnötssmör
- 1 dl hasselnötter
- 50 g smör
Gör såhär
Pickat äpple
- Kärna ur, halvera och tärna äpplet i små, fina tärningar. Behåll skalet på.
- Blanda ättika, socker och vatten. Lägg äpple och lag i en skål. Låt stå och dra.
Rotselleripuré
- Skala rotselleri och potatis. Dela i bitar och koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av i någon minut.
- Värm grädden och rör i osten som smälter snabbt. Häll blandningen över rotfrukterna. Klicka i smöret och vispa till mos med en elvisp. Den som har en blender och vill ha en helt slät puré kan använda den. Smaka av med salt och peppar.
Stekta svartrötter
- Skala svartrötterna. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka rötterna 3 – 5 minuter. Lägg upp på handduk för att torka.
- Hetta upp en blandning av smör och olja i en panna. Salta och stek rötterna hastigt till fin färg.
Svartkålschips och brynt hasselnötssmör
- Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort det grövsta av kålens mittersta bladnerv. Dela kålen i chipsstora bitar. Salta kålen lätt och häll över lite olivolja. Vänd runt noga.
- Lägg kål och nötter på en plåt. Ställ in i ugnen och låt stå 10 – 12 minuter tills kålen är frasig och nötterna doftar rostat.
- Bryn smöret i kastrull på medelvärme till fin färg samtidigt som du vispar. Hacka nötterna grovt och lägg dem i smöret.
- Lägg tallrikar med purén i botten toppat av svartrötter och övriga delar.
Vill du prova en liknande rätt fast med rödbetor, brysselkål och pepparrot som inslag så kika på inlägget här. Vi testade den som nyårsmiddag och det blev succé. Allt gott hälsar Kat : )
0 kommentarer