Vildsvinsfärs med gurksallad
- Kött
- vilt och tamt
Vildsvinsfärs med gurksallad – jo jag lovar, vildsvinskött är gott. Riktigt gott och inte alls så vilt som många tror. Välkommen in i köket!
Det du ser är vad du får…fast ändå inte. Den raggiga, minst sagt vilda fasaden är bara yta. Tänk istället att det här är kött från ett djur som haft ett gott liv. Ett djur som bökat med knorr på svansen. Ett djur som vilat i en skogsglänta, sett sina kultingar rasa fritt och som kort och gott levt som ett djur ska.
Den som väljer att äta kött har gjort ett gott val när vildsvin står på menyn och det beror inte minst på köttkvaliteten. Magrare än fläskkött, mörkare men utan särpräglad viltsmak. Definitivt neutralare än exempelvis älg och hjort. Det här är både ett fest- och ett vardagskött.
Till dig som nyfiket är beredd att testa kan jag tipsa om en sajt med vildsvinskött i fokus. Mycket info, inspiration och läsning. Kolla svensktvildsvinskott.se och lär mer. Vill du kika på mina tidigare recept och tips så finns mer att läsa i inlägget om pulled vildsvinskarré här. Eller det om vildsvinskött och temperaturer i det här inlägget. Och vill du göra en härlig gryta kan du kika vid länken här.
Och här kommer en enkel sensommarrätt med färs av viltet många fortfarande är lite frågande till. Våga prova, du kommer inte ångra dig.
Vildsvinsfärs med gurksallad
4 personer
- 8 träspett
- 600 g vildsvinsfärs
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten knippa persilja
- 1 ½ tsk chilipulver
- 1 tsk oregano
- 2 krm spiskummin
- ½ msk salt
- svartpeppar
Gurksallad
- 1 gurka
- 1 citron
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 ½ dl rysk yoghurt
- ½ tsk salt
Topping
- mynta
- Lägg färsen i en skål och riv ner vitlöken. Finhacka persiljan och lägg den i skålen tillsammans med kryddor och salt. Blanda till en jämn smet.
- Tryck fast färsen till avlånga biffar runt spetten. Stek spetten i panna eller lägg dem på grillen. Tillagningen går fort, men se till att färsen är helt genomstekt.
- Tärna gurkan. Tvätta citronen och riv skalet av halva. Riv vitlöken och blanda den med yoghurt, citroncest och gurka. Smaka av med citronsaft och salt. Strimla eventuellt några myntablad över gurkan.
- Servera den svala gurksalladen till de kryddiga spetten.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer