Solmogen tomatpasta

22 augusti, 2022
skogtillbord-solmogen-tomatpasta-aug22

Solmogen tomatpasta – och det enkla receptet lyder: Mycket av allt. Men av vad? Välkommen in i köket!

Det här är ett exkluderande inlägg. Det gäller bara de lyckliga själar som har en egen solmogen, färgsprakande tomatskörd att glädjas åt. Eller dem som har en odlarvän eller en fantastisk gårdsbutik i sin närhet. Här betyder råvaran allt. Låt den ta plats och njut årets bästa pastarätt.

Få ingredienser, men i mängd. Chockerande stor mängd och så ska det vara.

Varje dag slår jag upp dörrarna till växthusen, blundar och njuter av doft och fuktig värme. Dagens bästa stund. Lilla växthuset är fyllt av tomater och nu äntligen efter en sen start levererar dem mängder.

Sorterna är blandade, för en tomat är inte detsamma som en tomat. Några bidrar med syra, andra med sötma på gränsen till söta bär. Vissa fyller handflatan helt och väger runt halvkilot andra plockar jag som smågodis. Och färgerna!

I år har jag verkligen väntat och inte plockat förrän de är helt mogna. En smakmässig hit. Skillnaden är stor när de får chans att utveckla alla aromer i solljuset. Ett tips som för övrigt gäller mycket. Har märkt att både vinbär och krusbär blir mycket bättre om de skördas lite senare än man först tror.

Men nu lagar vi mat. Obs! Det går fort att laga och pastan ska inte vänta en sekund utan serveras ångande het till väntande middagsgäster.

Solmogen tomatpasta

4 personer

500 g spagetti

750 g solmogna tomater, eller mer

10 vitlöksklyftor

1 ½  – 2 dl olivolja

svartpeppar, mycket

1 knippa färsk basilika

2 dl färsk, riven parmesanost + mer till servering

  1. Sätt på pastavattnet som ska vara saltare än du tror.
  2. Dela tomaterna i bitar.
  3. Koka pastan under tiden du finhackar vitlök och skär basilika. Eller river den. I Toscana betyder det otur att skära i de fina bladen : )
  4. Häll av pastan. Och sätt tillbaka kastrullen på spisen. Häll i oljan, hetta upp och släng i vitlöken som absolut inte ska brynas. Redan efter några sekunder läggs tomaterna i och kastrullen tas från värmen. Strö över svartpeppar, mer än du tror, och vänd runt. Eller ta ett ordentligt tag i kastrullens handtag och svinga pastan på kockvis. Rör snabbt i parmesanosten och häll upp på serveringsfat. Spring in till bordet!

Så enkelt och helt outstanding gott. Igen kan man konstatera att bra råvaror gör enorm skillnad. Bra att veta också till nästa säsong är att tomater trivs utmärkt i stora krukor eller hinkar. En balkong, en miniträdgård eller en undanskymd plats för gerillaodling. Gör det bara! Tomatodling står definitivt på min lista för livskvalitet. Och sätt gärna några basilikafrön i kanten på krukan. De trivs tillsammans både där och i maten.

Vill du kika på ett annat recept där tomaterna får glänsa ska du kolla på inlägget ”Tomatsallad extra extra” som finns här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vildsvinsfärs med gurksallad
Koka eget äppelpektin - syltakuten