Koka eget äppelpektin – syltakuten

15 augusti, 2022
Kategori:
skogtillbord-äppelpektin-aug22

Koka eget äppelpektin kan verka överambitiöst, men är verkligen så enkelt. Resultatet är sylt och marmelad med perfekt konsistens. Välkommen in i köket!

Pektin, undrar någon. Jo, det är ett ämne som finns naturligt i frukt och bär. Det håller ihop cellerna så att de håller formen helt enkelt. När de hamnar i kastrullen för vidare färd ner i syltburken följer pektinet med och bildar en bindande gelé.

Kruxet är att mängden skiljer sig så mycket mellan olika sorter. Vissa innehåller mycket och andra bara små mängder. För lite betyder rinnig sylt.

Hög halt pektin finns exempelvis i vinbär, äpplen och krusbär. I mellankategorin hittar vi bland annat hallon och plommon. Små mängder märks när man ska förädla jordgubbar, blåbär, päron, rabarber och körsbär. Och här behövs förstärkning om man inte vill ha alltför rinnig sylt.

Pektin – en miniskola

 • Pektinet är alltid piggast i färsk frukt och bär. Använder du frysta bär ska de tinas snabbt för att inte cellerna ska spricka av stora iskristaller under upptining.
 • När frukt och bär kokas löser pektinet upp sig och blandas med koket, men det ska inte bli något långkok. Snabbt ska det gå för att pektinet inte ska förstöras. Kort koktid är dessutom en fördel både för smak och färg.
 • Syra är pektinets bästa vän. Lite citronsaft ger rätta miljön för gelébildning, men det kan också fungera att blanda in en femtedel omogna syrligare bär för att hitta rätt balans.
 • Sockerhalten har också betydelse för pektinets gelébildande förmåga. En sockerhalt på 55 procent brukar rekommenderas.
 • Ett trick är att göra en blandning på pektinrika och pektinfattiga råvaror. Sylt på svarta vinbär och blåbär är både en konsistens- och en smakhit.

Såklart kan man köpa pektin i affären, men den som vill prova att göra eget behöver inte arbeta särskilt hårt. Och såhär går det till.

Äppelpektin

 • 2 kg äpplen, precis på gränsen till mogna
 • 1 citron
 • vatten
 1. Skär äpplen i bitar och skiva citronen. Lägg i gryta och täck med vatten. Koka sakta under lock och avsluta innan det blir mos. Låt den pektinrika vätskan rinna av i silduk.
 2. Styrkan i pektinbasen varierar beroende på äpple och mognadsgrad, men räkna med att tillsätta 2 dl per kg sylt- eller marmeladråvara.
 3. Spara pektin fryst i portioner om 1 till 2 dl.

Vill du testa min sylt på blåbär och svarta vinbär så finns recept vid länken här. Och till dig som har svarta vinbär i frysen kan jag tipsa om min snabbsylt. Jättegod till viltkött! Jag tar svarta vinbär direkt från frysen lägger till hälften så mycket socker som bär plus lite pressad citron och kokar några minuter. Sedan är det klart.

Perfekt när man vill ha en söt puff till annars salta rätter, men den passar till mycket: nybakade scones, till frukostyoghurten, pannkakorna, glassen, ostbrickan eller köttbullarna.  Allt gott! Hälsar Kat : )

Solmogen tomatpasta
Potatissallad med picklade senapsfrön