Potatissallad med picklade senapsfrön

3 augusti, 2022
skogtillbord-potatissallad-2022-aug22

Potatissallad med picklade senapsfrön – potatisen har gjort det igen, visat sin magiska förmåga till förvandling. Välkommen in i köket!

Jag älskar den! Knölen som alltid ställer upp. Vardag och fest. Mjukt krämig, frasig eller vänligt fast. Varm eller kall. Smakrik eller mild. Den klarar verkligen allt man kan önska och vi befinner oss i potatissalladens tid.

Potatissallad2022-6
En potatissallad kan ha många skepnader och här finns några att välja på: en klassisk krämig, en med mild mormorsdressing och en med den älskade caesardressingen. Länkar till recept hittar du nedan.

Varje år satsar jag på att hitta på något nytt och i år får potatisen sällskap av pigga senapsfrön, inlagd gurka och lök. Inga konstigheter, men det här är ett exempel på hur smaker förändras med hur man hanterar kniven.

Samma sallad riktigt finskuren ger en helt annan upplevelse och här vill jag åt lite större bitar. Potatisen får koka varsamt så att den håller ihop och gurkan blandas i utan att hackas. Jag vill ha en potatissallad där man ser vad man får. Och så har vi de små stingen från picklade senapsfrön. Mycket gott och inte alls svårt.

Potatissallad med picklade senapsfrön

 • 800 g potatis
 • 1 liten gul lök
 • 2 – 3 inlagda ättiks- eller vinägerinlagda gurkor
 • 1 dl majonnäs
 • sallads- eller gräslök
 • salt
 • svartpeppar

Picklade senapsfrön

 • 3 msk gula senapsfrön
 • 4 msk vatten
 • 4 msk ättika, 12%
 • 1 ½ msk socker
 1. Börja med att pickla senapsfrö. Lägg ingredienserna i en liten kastrull och låt sakta småputtra tills fröna mjuknat. Räkna med att det tar runt 30 minuter. Fyll eventuellt på med lite vatten. Det får inte koka torrt.
 2. Koka potatisen, skalet kan sitta kvar om det är tunt. Låt potatisen svalna och skär sedan i tunna klyftor.
 3. Hacka löken fint och skär gurkan på längden i strimlor. Skär sallads- eller gräslök i tunna ringar.
 4. Blanda potatis, lök, inlagd gurka och en eller ett par msk picklade senapsfrön med majonnäsen. Majonnäsen ska bara binda ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Strö den skurna salladslöken över.
 5. Grilla korven och servera den på ett tunnbröd tillsammans med potatissalladen och en extra skål med picklade senapsfrön vid sidan.

Det finns ett annat sätt att pickla senapsfrön på kräver lite längre tid men funkar fint. Koka upp en  en 1-2-3-lag, det vill säga en del ättika, två delar socker och tre delar vatten som du häller het över senapsfrön och låter stå ett dygn.

Vill du kika på fler varianter av potatissallad så finns det en med caesardressing vid länken här. Vill du göra en klassisk krämig så har du en i det här inlägget och ytterligare en variant med en mild ”mormorsdressing” hittar du här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Koka eget äppelpektin - syltakuten
Smöriga sommarscones