Julpimpad potatis motar mörker
Julpimpad potatis – Kökets vardagshjälte tvekar inte. Potatisen ställer självklart upp med julstämning när den tillfrågas. Välkommen in i köket!
Vi närmar oss midvinterståndet. Årets mörkaste dag. Jag läser en artikel om hur människor hanterar den här tiden. Hur gör man för att inte krascha i brist på ljus? De delar sina knep i vardagen, men maten? Var tog den vägen? Det allra mest vardagliga. Den som triggar så många av våra sinnen. Ingenting om den.
Min egen midvintertaktik är tydlig. Jag vänder mig definitivt till spisvärmen, till dofterna, smakerna och till känslan av att göra mer av nästan ingenting. Och vid min sida står som alltid potatisen. Dessutom en trogen skara middagsgäster som naturligtvis gör en stor insats som mörkerbetvingare.
Julpimpad potatis
4 – 6 personer
- 1 kg potatis, gärna sorten amandine
- ½ dl olivolja
- 30 g smör
- rivet skal från ½ apelsin
- 2 lagerblad
- 2 kvistar timjan
- 1 kvist rosmarin
- 3 kryddnejlikor
- salt
- Koka potatisen med eller utan skal. Jag låter skalet vara kvar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en form och tryck till den med en gaffel. Den ska inte mosas, bara tryckas till.
- Pensla med lite av olivoljan, salta och ställ in i ugnen. Rosta tills det börjar ta färg.
- Smält smöret tillsammans med resten av oljan, apelsinskalet, lagerbladen, finhackade örtkryddor och mortlad kryddnejlika.
- Ta ut potatisen och pensla den med blandningen. Sätt tillbaka in i ugnen och låt den stå tills köket doftar och potatisen har ett gyllenbrynt och knaprigt yttre.
Ikväll kommer jag att bjuda på mina potatisar med rostad, gräddstuvad brysselkål och glaserade revbensspjäll. Och till dessert saffransriddare! Recept på dem hittar du vid länkarna. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer