Chimichurri och andra grillvänliga röror
Chimichurri – Mycket smak och en viss hetta som passar grillat av alla sorter. Välkommen ut till grillen!
Chimichurri röran vi fullkomligt älskar. Till grillat, kött, fisk, grönt eller till en bit bröd. Allt från grillen passar chimichurri. Ursprunget är lite oklart. Baskien i Spanien, säger någon. Definitivt Argentina, säger andra. Spelar just ingen roll, säger jag. Den är för god att tjafsa runt och särskilt gillar jag den eftersom så många av ingredienserna finns på min kolonilott. Bara att plocka och hacka.
Den är samtidigt het, syrlig och salt med en bestämd hetta. Allt utan att ta udden av persiljan som äntligen får en chans att toppa ingredienslistan som huvudrollsinnehavare.
Runt grillen har de där såserna och rörorna stor betydelse oavsett vad läggs på grillen. En av mina favoriter är en sås som hamnat i skuggan av en annan. Caesardressingens förbisedda syster Green Goddess. Det finns likheter, men den här är knalligt grön och innehåller både persilja och gräslök. Missa inte den och receptet hittar du här.
En annan av mina favoriter är den spanska Salsa Romesco. Galet vacker i färg och makalöst god. Ibland grillar vi bara riktigt gott bröd och frossar på röran som annars passar till det mesta. Klicka på länken här för recept.
Men nu hackar vi ihop en chimichurri.
Chimichurri
1 knippa persilja
(eventuellt ½ kruka färsk koriander)
½ färsk chili
2 klyftor vitlök
1 tsk torkad oregano
1 dl olivolja
1 ½ msk rödvinsvinäger
¼ tsk salt
- Hacka persiljan fint. Samma sak med koriander om du vill ha med det. Lägg i en skål.
- Finhacka chilin och smaka av innan du avgör hur mycket som ska med.
- Riv eller pressa vitlök och lägg i den tillsammans med chili, oregano, olja, vinäger och salt.
- Chimichurrin går också bra att mixa grovt. Lägg ingredienserna i en mixer och pulsa tills du är nöjd med resultatet.
- Smaka av om mängden vinäger och salt är lagom eller om det behövs mer. Servera till grillat av alla slag.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer